Tjener du mere eller mindre end gennemsnittet?

En mindre gruppe med høje lønninger trækker gennemsnittet op for hvor meget danskerne tjener, og mænd får i gennemsnit 38 kroner mere i timen end kvinder.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lønmodtagerne på det danske arbejdsmarkeds tjente i gennemsnit 245 kroner i timen i 2013. Højtuddannede tjener måske ikke overraskende mere end lavtuddannede, og mænd tjener mere klart end kvinder.

Det viser statistikken over den danske lønstruktur i 2013, som Danmarks Statistik (DST) har offentliggjort fredag.

»Lønmodtagere på det danske arbejdsmarked tjente i gennemsnit 245 kroner i timen i 2013. 27 procent af lønmodtagerne har en timeløn på mellem 180 kroner og 219 kroner, som er det løninterval, de fleste timelønninger ligger inden for,« skriver DST.

Lønnen følger generelt uddannelsesniveauet opad.

Danmarks Statistik skelner mellem højt- og lavtuddannede på den måde, at lønmodtagere med en timeløn på under 183 kr. betragtes som lavtlønnede og lønmodtagere, der tjener over 273 kroner i timen er højtlønnede.

Ifølge statistikken har 50 procent af lønmodtagerne en timeløn mellem 183 og 273 kroner, 25 procent tjener mindre end 183 kroner i timen, mens 25 procent tjener mere end 273 kroner i timen.

Erhvervsfagligt uddannede over 29 år er den gruppe lønmodtagere med uddannelse ud over grundskolen, hvor færrest er højtlønnede. Samtidig har de den største andel lavtlønnede, nemlig 27 procent.

Mindre end en procent af lønmodtagere med en forskeruddannelse er lavtlønnede.

9,1 procent af gruppen som alene har en grundskoleuddannelse hører til gruppen af højtlønnede.

Mænd tjener generelt mere end kvinder - i gennemsnit er forskellen 38 kroner i timen udregnet ud fra fortjenesten pr. præsteret time. Dermed er der et løngab mellem mænd og kvinder på 12 procent.