Tim Cook skal holde Apple-gryden i kog

Han er ikke engang officiel kronprins – men alligevel skal Apples næstkommanderende, Tim Cook, nu for tredje gang overtage tjansen som vikar for verdens nok vigtigste CEO, Apples Steve Jobs.

Apples næstkommanderende, Tim Cook (tv.), skal holde elektronikgiganten Apple på sporet, mens hans herre og mester, Steve Jobs (th.) er på sin tredje sygeorlov, denne gang på ubestemt tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: MONICA M. DAVEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem, der engang skal overtage den almægtige trone som Kong Apple, når den nuværende majestæt, 55-årige Steve Jobs engang abdicerer – eller dør af den sygdom, der igen har sendt ham til tælling – er en hemmelighed, der er så velbevaret, at Apple-bestyrelsen sandsynligvis ikke engang ved det selv.

Se web-tv: Apples kæmpesalg beroliger

Men én ting er næsten sikkert: Det bliver ikke Tim Cook. Heller ikke selv om den 50-årige Cook nu for tredje gang på seks år har overtaget Apple-tronstolen og taktfast svinger scepteret over verdens i øjeblikket mest omtalte og måske vigtigste kongedømme inden for forbrugerelektronikkens verden.

Sygeorlov til chefen

Apple-chef Steve Jobs bad i forgårs bestyrelsen i Apple om sygeorlov for anden gang på blot to år, og de fleste iagttagere er enige om, at det er noget, den ekstremt engagerede og perfektionistiske Jobs kun kan finde på at gøre, hvis tingene virkelig står slemt til. Og når det står slemt til med Jobs, er der streg under slemt – for Apple-chefen måtte for blot et par år siden under kniven og have fjernet sin lever og transplanteret en ny.

En operation, der langtfra er ufarlig, og hvor den efterfølgende udsigt til at dø af alderdom er væsentligt nedsat. Steve Jobs har også tidligere haft kræft i bugspytkirtlen. Da han i 2004 blev opereret for sin kræftsygdom, var Tim Cook chef for Apple i to måneder – anden gang varede perioden fem måneder.

Næste iPad snart klar

Denne gang er der ikke sat slutdato på orloven, og derfor bliver det givetvis Cook, der kommer til at stå for lanceringen af anden generation af Apples tavlecomputer, iPad 2, der forventes på markedet til april.

Op til lanceringen forsøger Apple i denne tid at gøre for mediebranchen, hvad selskabet tidligere har gjort for musikbranchen, nemlig at være fødselshjælper på en levedygtig forretningsmodel for digitale medier, ligesom det skete med iTunes og den digitale musik, som ingen før Apple havde solgt med succes.

Hvor Jobs er yderst karismatisk og en stor showman, er Cook næsten hans diametrale modsætning. Ingeniøren Cook er kendt som helsefreak, der dyrker sport, spiser sundt og slår om sig med citater af cykelstjernen Lance Armstrong.

Arbejdsnarkoman

Til gengæld er Tim Cook næsten lige så perfektionistisk som Apple-chefen selv og beskrives i magasinet Silicon Alley Insider som den, der bedst ved, hvad Apple er – ud over Steve Jobs, selvfølgelig. Cook beskrives også som en arbejdsnarkoman, der hæver en løn, der langtfra kan betrages som beskeden. Mens Jobs er verdenskendt for kun at hæve én dollar om året, hævede Cook sidste år 59 mio. dollars plus – må man formode – gratis iPhone.

Selv om Apple er teknologiverdenens mediedarling nummer ét, er det forbløffende lidt, der slipper ud om selskabet i det daglige. Ifølge The New York Times har Cook dog længe reelt stået for driften af selskabet, alt imens Jobs’ ledelsesmæssige ansvar har været overladt til hans nærmeste chefer.

Det pudsige er, at Cook ingen steder nævnes som favorit til at tage over efter Jobs. Tværtimod har chefdesigner Jonathan Ive eller marketingmanden Phil Schiller nydt væsentligt større eksponering udadtil, og selskabet selv har pure afvist at offentligøre, hvad planerne er, når Jobs engang er væk.

En gruppe aktionærer har ellers bedt om svar op til selskabets generalforsamling den 23. februar, men Apple har pure afvist at sige noget om en mulig afløser.

Steve Jobs selv er dog ikke fratrådt – faktisk snarere tværtimod, om end det er kryptisk, hvordan han både kan være på sygeorlov og samtidig være koncernchef, sådan som han selv skrev ud til sine ansatte i Apple i mandags.

Manden i maskinrummet

Tim Cook kom til Apple i 1998 og anses i dag som værende ophavsmanden til den velsmurte maskine, som selskabet er. Når man sælger elektronik efter Apples model, er logistik ufatteligt vigtig, for ingen gider at købe sidste års iPad, når man kan få den nye model til samme pris. Og samtidig er Apple ikke bare Apple, men derimod et uendeligt mylder af underleverandører, fabrikker og butikker, der alle skal spille sammen for at bibeholde mystikken og den udefinérbare coolness, der i høj grad sælger Apples produkter. At få det kæmpestore Apple-orgel til at stemme, er Tim Cooks opgave – og derfor betragtes han som et sikkert kort.