Til tops efter lavt gear tidligt i karrieren

Det tog Marianne Frydendahl ti år at finde ud af, hun gerne ville være leder. Først efter tre lange barselsorlover satte hun for alvor fart på karrieren. I dag er hun vice president i Novozymes.

Vice president i Novozymes Marianne Frydendahl tager sig tid til litteratur og god mad. Foto: Morten Germund Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Karrieren bliver ikke nødvendigvis skabt af at ligge i overhalingsbanen på arbejdspladsen i 20erne og 30erne. I hvert fald er Marianne Frydendahl nået til stillingen som vice president (niveauet lige under topledelsen) i Novozymes uden overhovedet at have planlagt det tidligt i sin karriere.

Da Marianne Frydendahl i 1993 stod med sit eksamensbevis fra DTU i hånden, var hendes største ønske at arbejde som kemiker i Novos enzymafdeling – i dag Novozymes. Det kom hun til, og de efterfølgende ti år var hun en glad civilingeniør med et drømmejob og tid til at gå på tre lange barselsorlove.

Det passede hende egentlig fint, men da hun blev ringet op på sin tredje barselsorlov og fik tilbudt en lederstilling, sagde hun alligevel ja.

I dag har Marianne Frydendahl været 21 år i Novozymes, og hendes vigtigste budskab til unge med lederambitioner er, at man »godt kan pause den lidt i starten af sin karriere og så komme igen«. Med andre ord er løbet ikke nødvendigvis kørt, selv om man ikke er med fra begyndelsen.

Det har været afgørende for Marianne Frydendahl, at Novozymes har skabt den nødvendige fleksibilitet i arbejdslivet, som det kræver, når man både er mor til tre og højt placeret i organisationen.

»Det gør det muligt at være en god mor og have karriere i Novozymes. Jeg er en super god mor – det siger mine børn også,« siger Marianne Frydendahl og fortsætter:

»Jeg havde fået mine børn, inden jeg begyndte som leder, og det gav mig mulighed for at have det nødvendige overskud til også at skabe en karriere. Hvis jeg havde gjort det anderledes, kunne jeg godt forestille mig, jeg var brændt ud.«

Stort set ikke tid til andet

Marianne Frydendahl har, hvis hun selv skal sige det, været på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt i Novozymes. Alligevel underkender hun ikke, at det kræver både dygtighed og resultater at nå til tops i et C20-selskab – uanset køn.

Karrieren og børnene, som i dag er 12, 15 og 17 år, fylder godt op i Marianne Frydendahls hverdag. Der er stort set ikke tid til andet end børn og arbejde.

Marianne Frydendahl bruger ikke tid på motion, og det er også begrænset, hvor meget hun ser sine venner.

Hun har altid været begejstret for litteratur, og hun tager sig tid til at læse, selv om hun gerne ville læse endnu mere. Den japanske forfatter Haruki Murakamis 1Q84 er blandt favoritterne, og lige nu er hun i gang med Jens Andersens biografi om Astrid Lindgren.

Og så er der lige det der med mad. Marianne Frydendahl er madglad på højt plan.

»Jeg er ikke ud af Price-familien, men vi taler om mad, vi spiser mad, vi laver mad, vi læser bøger om mad. Jeg er meget glad for mad,« siger Marianne Frydendahl.