Til krig mod ligegyldige klik

Annoncører skal droppe tanken om at måle online-effektivitet i klik. Skal markedsføring sejre online, skal fokus være at underholde og engagere forbrugerne, mener guruen Jon Collins, der har specialiseret sig i digital markedsføring.

Jon Collins, marketing-guru. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Please, lad være med at slå vores industri ihjel." Sådan lyder opfordringen fra Jon Collins, en amerikansk online-markedsføringsguru, der for nylig var i København for at give den danske markedsføringsbranche en opsang.

Det indædte fokus på antallet af klik og de traditionelle bannerreklamer er simpelthen ved at slå onlinemarkedsføringen ihjel. Derfor er der akut behov for nytænkning hos såvel annoncører som medie- og reklamebureauerne, plæderer Jon Collins.

Han er salgsdirektør med ansvar for Pacific Northwest-divisionen i amerikanske MediaMind, der har specialiseret sig i digital markedsføring.

Han anses for førende inden for nyskabende reklamer online og var for nylig i København for at give sit input til, hvordan digitale reklamer bliver effektive. Anledningen var, at DRRB, Danske Reklame – og Relationsbureauers Brancheforening, uddelte årets Advertising Effectiveness Awards.

Årets reklamekampagner var imponerende, men de deltagende cases havde andet end deres effektivitet til fælles – nemlig en slående mangel på brug af digitale medier.

Et deprimerende tal: Men det er egentlig ikke så sært, sådan som man bruger online-mediet til markedsføring i dag, siger Jon Collins.

"I dag sidder annoncørerne jo og stirrer på, hvor mange klik, de får på deres annoncer, og det er deprimerende læsning. Derfor er det klart, at det er svært for bureauerne at overbevise dem om, at de skal skifte de sikre kanaler som tv og print ud med online."

Især ét tal lægger han vægt på. 0,14 procent. Det er ifølge MediaMinds research den gennemsnitlige clickthrough rate for størstedelen af de større digitale kampagner, altså hvor mange brugere, der i gennemsnit klikker på annoncen, når de går ind på et site.

Og forklaringen på den nedslående statistik er ifølge Jon Collins simpel. Den klassiske bannerannonce, der stadig dominerer i onlinemarkedsføringen, har spillet fallit.

"For det første er folk vant til at blive bombarderet med annoncer, så de kan sagtens sortere det fra. For det andet ender de alt for ofte med at blive ledt væk fra, hvor de var og til et andet site, som de egentlig ikke gider besøge, og så er det oven i købet ofte temmelig kedeligt."

Læs hvordan du kan tjene penge på digital markedsføring i Berlingske Nyhedsmagasin fredag 12. november.