Til helvede med shareholder value

Når virksomheder prioriterer aktionærerne over sine kunder, går det galt. De virksomheder, der virkelig performer på den lange bane, er dem, som bygger en performancekultur, der drives udefra og ind.

Når virksomheder prioriterer aktionærerne over sine kunder, går det galt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Entydigt fokus på shareholder value er en af de væsentligste årsager til, at virksomheder ikke udnytter deres fulde potentiale. Den tese har jeg arbejdet med et stykke tid, og den fik yderligere næring, da jeg for nylig så et studie lavet af den amerikanske management professor Richard Ellsworth. //

Formålet med studiet var som udgangspunkt at sammenligne de virksomheder, der har et veldefineret formål, med de virksomheder, der ikke har. Men studiet så desuden på, hvilken type formål der synes at være mest effektivt for en organisation.

Blandt de formålsdrevne virksomheder viste det sig markant mere effektivt at være kundefokuseret end at være fokuseret på shareholder value. Virksomheder med et massivt kundefokus skabte et 36 procent større afkast til deres aktionærer end gennemsnittet i deres industri, mens virksomheder med primært fokus på shareholder value kun skabte et 17 procent større afkast end gennemsnittet.

Problemet med shareholder value: Umiddelbart ville meget få ledere være uenige i, at det er vigtigt at skabe værdi for kunden. Problemet er, at de gode intentioner ofte ikke kommer længere end den obligatoriske plakat i receptionen med virksomhedens værdier.

Du kender de klassiske fire: Ærlighed, engagement, kundefokus, samarbejde. Hvis man byttede plakaten ud med nabovirksomhedens, ville ingen opdage det, for det er nøjagtigt de samme fire ting, nabovirksomheden skriver.

Min pointe er ikke, at det ikke er vigtigt at have en identitet, men det er vigtigt at forstå, hvad en værdi er. En værdi er noget, du skaber for nogen. Reelt set kan man ikke selv bestemme, hvilke værdier man har.

Det er kun noget, som de mennesker, du er i kontakt med, i dette tilfælde kunderne, kan afgøre. Hvilken værdi oplever de, at du skaber for dem? Deres svar på det spørgsmål burde stå på plakaten i receptionen. Forestil dig, at du gav en tusch til hver kunde, der havde besøgt dig, og på vej ud af receptionen skulle de skrive på en tavle, hvilken værdi de havde modtaget fra jer i dag. Den slags kunne gøre virksomheder meget mere bevidste om, hvad deres værdier virkelig er.

Selvoptagede virksomheder: Netop denne forståelse af værdier er udtryk for det, jeg kalder et udefra-ind-mindset. Det handler ikke om dig. Det handler om kunden.

I modsætning til det står ikke overraskende et indefra-ud-mindset, som ofte er drevet af shareholder value.

Problemet er, at jo mere succes en virksomhed får, jo mere indefra-ud-styret og selvoptaget har den tendens til at blive. For eksempel bliver mange ledere belønnet på baggrund af virksomhedens aktiekurs.

Det giver umiddelbart god mening, for i det lange løb kan du kun få en god aktiekurs, hvis du har topengagerede medarbejdere og glade kunder. Men du kan formentligt godt få en god aktiekurs i tre-fire år ved at pisse på medarbejderne og skide på kunderne.

Det er præcis derfor, den amerikanske ledelseslegende Jack Welch har kaldt shareholder value den dummeste idé i verden. På den lange bane betaler det sig big time at holde fast i at være en kundefokuseret virksomhed og ikke en virksomhed, der primært er drevet af aktiekursen.

Flyt målet væk fra dig selv: En af de bedste måder at sikre et konstant kundefokus på er ved at flytte sine målsætninger udad, væk fra sig selv – forstået på den måde at du reelt set ikke måler på din egen succes, men på andres succes.

Du måler for eksempel ikke dine sælgere på deres salg, men i stedet på jeres kunders salg af jeres produkter. Ved at definere sin succes på baggrund af den værdi, man skaber for dem, man eksisterer for: kunder, forbrugere og så videre er det meget svært at blive en indefra-ud-styret organisation.

Et system, der har kunderne i centrum, vil altid være et shareholder value-drevet system overlegent, fordi det måler på det, der virkelig betyder noget på den lange bane. Paradokset er, at det i sidste ende også skaber en bedre shareholder value.

Spørgsmålet er: Hvordan sikrer du som leder, at din organisation bliver drevet udefra-ind i stedet for indefra-ud?

Hvordan kan du flytte dine målsætninger længere væk fra dig selv?

Hvordan indretter du dine belønningssystemer?

Belønner du som leder dine medarbejdere for det, der kan betyde noget i morgen, eller for det, som virkelig betyder noget for virksomhedens succes over tid?

Og hvad ville dine kunder skrive på plakaten i receptionen, hvis jeg gav dem en tusch på vej ud?