Tidligere Saxo-chef skal redde Capinordic

To meter høj sindig jyde fra Varde med omfattende finanserfaring skal rydde op i finanskoncernen Capinordic oven på seks år med milliardærklubben i ledelse og bestyrelse.

»Jeg vurderede, at koncernen kunne overleve, selv om banken viste sig at have større problemer, end det umiddelbart fremgik, da jeg tiltrådte for tolv dage siden. Aktiviteterne i Sverige er jo stadig sunde,« siger Henrik Vad. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som executive director i Saxo Bank har Henrik Vad for længst været tæt på den kriseramte finanskoncern, Capinordic. Det var et led i jobbet hos Saxo-stifterne, Kim Four­nais og Lars Sejer Christensen, at kigge på mulige opkøb, der kunne udvide Saxo Banks forretningsområde, så Saxo kunne blive en rigtig bank med pensionsopsparing, betalingskort og home banking.

Henrik Vad kiggede i den forbindelse på Capinordic, ligesom han også så på EBH Bank og Løkken Sparekasse og cirka 30 andre pengeinstitutter. Men for alles vedkommende frarådede han Saxo Bank at investere.

Alligevel blev han fristet til at skifte job fra Saxo til Capinordic, da han fik en henvendelse fra finanskoncernens nye aktionærer, herunder den århusianske byggekonge, Mogens de Linde om at overtaget topjobbet i Capinordic.

Henrik Vad vidste godt, at Capinordic havde problemer, men i dag er han alligevel overrasket over, at problemerne er så store, som de har vist sig at være.

»Tingene var skruet sådan sammen i Capinordic, at det kun var bestyrelsesformanden for Capinordic Holding, advokat Claus Ørskov og adm. direktør for samme Holding, Lasse Lindblad, der havde fuld indsigt i Capinordic Bank. Men jeg vurderede, at koncernen kunne overleve, selv om banken viste sig at have større problemer, end det umiddelbart fremgik, da jeg tiltrådte for tolv dage siden. Aktiviteterne i Sverige er jo stadig sunde,« siger Henrik Vad.

Siden han tiltrådte som øverste chef for Capinordic for tolv dage siden, har han konstant været på farten og knap set sin familie.

»Det har været fantastisk hårdt, men også utroligt spændende. Men der er mange gode folk, som hjælper til. Mogens de Linde har sat sine egne folk ind for at vurdere Capinordics ejendomsportefølje, og vi har også flere eksterne advokater og kreditfolk til at arbejde for os,« siger han.

Henrik Vad er vant til at arbejde igennem. Samtidig med, at han eksempelvis løste en række opgaver for Handelsbanken i 1980erne, læste han til cand. jur. på normeret tid. Han var også en del af den gruppe, som under Eric Rylberg gennemførte en stor omstrukturering hos Saxo, som medførte en række afskedigelser.

Efter at have gennemtrawlet dusinvis af opkøbskandidater sluttede Henrik Vad sin karriere hos Saxo med at købe internetbanken E-Trade Bank, som betegnes som noget af det bedste i branchen.

Alligevel er arbejdsbyrden i Capinordic-jobbet kommet bag på ham: »Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle bruge så lang tid på at gøre rent,« siger han.

Capinordics sunde del, pensionsopsparingsselskaberne i Sverige, betyder, at det kommer Henrik Vad til gode, at han er godt kendt med svenske forhold, herunder det svenske finanstilsyn, efter en årrække i den svenske SkandiaBanken, og han lægger en god del af sin arbejdsindsats hinsidan.

Sindig vestjyde


Henrik Vad kommer fra et lægehjem i Varde i Vestjylland, og er typemæssigt meget langt fra Capinordics topchef gennem de sidste seks år, Lasse Lindblad, som er en fremfusende københavner med stort K. Capinordics nye to meter høje topchef er bror til Mogens Vad, en mand med store armbevægelser og mange udadvendte aktiviteter, han sidder bl.a. i byrådet i Gentofte for Venstre. Mogens Vad driver også sit eget finanshus, Amber Fondsmæglerselskab, hvor Henrik Vad indtil for nylig sad i bestyrelsen.

I forhold til broderen betegnes Henrik Vad som en mere stille type, som sætter sig grundigt ind i tingene, før han udtaler sig eller rykker på noget.

I Saxo Bank karakteriseres han som en skattet medarbejder. En af de få ægte bankmænd, som organisationen disponerede over, hedder det i virksomheden, som var ked af at sige farvel til ham.

I fritiden er Henrik Vad en ivrig sportsmand. Cykling, skiløb og svømning hører til hans yndlingsdiscipliner. Derudover er han vinterbader, og han elsker storbyens kulturtilbud.