Tidligere Novo Nordisk-direktør til tops i FN

Lise Kingo udskifter dansk erhvervsliv med en toppost i FN, hvor hun skal udbrede bæredygtige principper.

Lise Kingo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Den mangeårige Novo Nordisk-direktør Lise Kingo forlader dansk erhvervsliv  og fortsætter karrieren som direktør for FN-organisationen Global Compact.

Lise Kingo var i mange år ansvarlig for bæredygtighed og samfundsansvar i Novo Nordisk, og det arbejde kan hun nu fortsætte på globalt plan under FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

FNs Global Compact er verdens største initiativ for udbredelse af virksomheders samfundsansvar. Global Compact er bygget op omkring ti grundlæggende principper om fremme af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse og korruptionsbekæmpelse.

Ifølge Udenrigsministeriet omfatter FNs Global Compact  mere end 8.000 virksomheder og 4.000 andre organisationer fordelt på 170 lande. I Danmark har 270 virksomheder tilsluttet sig initiativet.

53-årige Lise Kingo valgte i november sidste år at forlade Novo Nordisk, hvor hun havde været ansat siden 1988. Lise Kingo stod til at miste sin post i direktionen for Novo Nordisk i forbindelse med en stor ledelsesrokade, hvor Novo-topchefen Lars Rebien Sørenen tilbød hende at fortsætte med nogenlunde de samme opgaver som hidtil, men i en position uden for den absolutte Novo Nordisk-top.

Lise Kingo drog konsekvensen  af degraderingen og valgte helt at forlade Novo Nordisk, hvor hun i årevis havde været et markant ansigt i bestræbelserne på at profilere den danske medicinalgigant som en bæredygtig og socialt ansvarlig virksomhed. Lise Kingo varslede allerede i forbindelse med sit farvel til Novo Nordisk i november sidste år, at fremtiden gerne måtte rumme organisatorisk arbejde på internationalt niveau, og det ønske får hun i den grad opfyldt nu.

En vigtig opgave for Lise Kingo og FNs Global Compact bliver at engagere virksomheder verden over i gennemførelsen af de globale udviklings- og bæredygtighedsmål (SDG), som ventes vedtaget i FNs generalforsamling senere på året under dansk formandskab, idet den socialdemokratiske toppolitiker Mogens Lykketoft til september bliver formand for FNs generalforsamling.

Udover FN-posten er Lise Kingo formand for Rådet for Samfundsansvar og adjungeret professor i bæredygtighed og innovation på Vrije Universiteit i Holland.