Tidligere Keops-folk snupper hotel på tvang

Fire gamle keops-folk vandt en kæmpe tvangsauktion over hotel i Nyropsgade. Den tidligere ejer Jesper Jørgensen slap nådigt. Vestjysk Bank hænger stadig på projektet.

Foto: Peter Helles. Bygningen her i Nyropsgade ved Rådhuspladsen i København blev i går solgt på tvangsauktion for 118 mio. kroner.
Læs mere
Fold sammen
Buddene lå tæt i Fogedretten i går, og først i 18. runde stod det klart, at ejendomsselskabet NorCap endte som ejer af et hotel i Nyropsgade i København. NorCap fik hotellet for 118 mio. kr. – knap 43 mio. kr. mere end investoren Mikael Goldschmidt havde budt på første auktion først i december.

På forhånd var det ventet, at den største panthaver i form af Vestjysk Bank ville gå langt for at forsvare pantet på 133 mio. kr., og efter lidt indledende forvirring, endte der med at være larmende tavshed, hver gang NorCap gennem selskabet Hotelinvest Danmark matchede et bud fra banken – hvor langt ville duellanterne gå?

Dramaet mistede dog noget intensitet, da det efter buddene stod klart, at Vestjysk Bank også indestår for den nye ejer. Dermed har banken nok sluppet for at få hotellet ind på egen bog, men banken er ikke helt ude af projektet.

»Når man byder på en tvangsauktion, skal der stilles sikkerhed, og det har Vestjysk Bank gjort af praktiske grunde,« siger Jens Winther, der er én af fire partnere i NorCap.

Til gengæld er den tidligere ejer, ejendomsinvestoren Jesper Jørgensen, en glad mand, fordi han slipper med at skulle betale banken de sidste 15 mio. kr. op til bankens pant.

»Jeg har en aftale med Vestjysk Bank, så det skal nok gå, uden jeg ligefrem er tvunget til at sælge andet fra i et surt marked,« forklarer Jesper Jørgensen.

Hotel i krise
Det 5.000 kvadratmeter store hotel tæt på Rådhuspladsen har været forsøgt solgt i lang tid, men prisen er raslet ned i takt med den almindelige nedgang i økonomien. Selv om den hidtidige ejer, Jesper Jørgensen, efter eget udsagn klarer skærene med gårsdagens handel, har han sat mange penge til på hotelprojektet. Hvilket bl.a. skyldes, at han har måttet sikre alle bankforbindelser, enten ved at indfri lån eller stille yderligere sikkerhed i andre af hans selskaber.

Oprindeligt var ideen at udstykke bygningen som erhvervslejligheder, men siden blev projektet lavet til et regulært hotel. Både Jesper Jørgensen og ejeren før ham har brugt store summer på at renovere bygningen, men altså uden at skabe en guldrandet forretning.

Ingen operatør
Ejendomsselskabet NorCap er ejet af fire tidligere Keops-folk, der stiftede selskabet Hotelinvest Danmark dagen inden tvangsauktionen. Imidlertid har de haft kig på hotellet i et år, hvor de første gang blev tilbudt at købe. Dengang var prisen dog noget højere.

NorCap har ikke på forhånd sikret sig en operatør, men vil i stedet selv stå for driften.

Når Vestjysk Bank stadig er inde i billedet, er det nærliggende at spørge, om det også er jeres bankforbindelse, og om banken blot har fundet et nyt selskab til at drive dens hotel?

»Det eneste, jeg kan sige om den sag, er, at vi har et stabilt og langsigtet kapitalgrundlag,« siger Jens Winther.

Af de fire partnere er han den bedst kendte i, idet han ud over fortiden i Keops også var direktør i Rasmussen og Schiøtz, som han forlod i midt-halvfemserne sammen med Jens Erik Karlskov, da Danmarks største entreprenør-koncern måtte sælges til svenske NCC.

NorCap er også i gang med et hotelprojekt i Århus sammen med Essex Invest. NorCap har en ejendomsportefølje til en værdi af ca. 600 mio. kr. med tyngden i Sverige, og har i alt formidlet ejendomme til en værdi af 1,8 mia. kroner.