Thomas Thune Andersen: »Man kan ikke vide alt«

For at gøre tvivlen stærk skal beslutningerne, som man tager, også være stærke. Tvivlen for tvivlens skyld er en svaghed. Sådan lyder det fra tidligere skibsreder hos A.P. Møller - Mærsk Thomas Thune Andersen.

Thomas Thune Andersen ny formand i Dong-Se Ritzau- Thomas Thune Andersen afløser Fritz Schur som DONG formand. (Foto: Christian Als/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke i sig selv et succeskriterie at tage hurtige beslutninger. Tvivlen kan være med til at bringe de rigtige beslutninger frem, men når først beslutningen er taget, må der ikke være tvivl om retningen. Sådan lyder det fra en af de danske ledere fra den absolut øverste hylde i form af Thomas Thune Andersen. Han tilbragte mere end et halvt arbejdsliv hos landets største koncern A.P. Møller - Mærsk, hvor han blev skibsreder og partner, indtil han stoppede i 2009. I dag er han bl.a. bestyrelsesformand for DONG.

Han fremhæver, at tvivlen altid har været et redskab i hans ledelse, men mener samtidig, at det ikke er det rigtige ord, fordi det er negativt ladet. Men han kan ikke umiddelbart komme på et, der er bedre.

»For en topleder er det ikke et kriterie i sig selv at tage hurtige beslutninger. Det er bedre at overveje de forskellige muligheder, og tvivl hos en topleder er et vigtigt redskab, netop når der skal tages store beslutninger. I perioden, hvor man tager beslutningen, er det afgørende at spørge sig selv, om det er det rigtige, man gør. Derved kan man være sikker på, at alle problemstillinger er dækket af,« siger Thomas Thune Andersen.

»Man skal hele tiden sikre sig, at man ikke bliver betragtet som en tvivlende leder. For at gøre tvivlen stærk skal beslutningerneogså være stærke. Tvivlen for tvivlens skyld er en svaghed,« siger Thomas Thune Andersen.

Tvivlens dilemma

Han fremhæver, at nogle gange kan behovet for at tage en hurtig beslutning være vigtigere end at tage en længe overvejet beslutning. Det gælder specielt, hvis virksomheden eller koncernen er i øjeblikkelig krise. Derfor gælder det om at være meget bevidst om, hvorvidt der er tid til at stille de relevante tvivlsspørgsmål. Når det er tilfældet, er det ikke en svaghed at tvivle. Han opstiller samtidig det, han kalder tvivlens dilemma.

»Man kan som topleder ikke vide alt, og det er snarere en styrke at vide, at man har været i tvivl om noget. Men det er vigtigt i kommunikationen med både kolleger, partnere og kunder, at man er meget klar på det område og sige: Her er jeg i tvivl. Der er noget, vi skal have undersøgt, men når det er sket, er jeg som topleder ikke længere i tvivl om retningen,« siger Thomas Thune Andersen.

»Når beslutningen er taget, skal man stole på sig selv og føre den ud i livet. Ellers risikerer man, at kollegerne siger, at beslutningen ikke var så vigtig,« siger Thomas Thune Andersen.