Telebranchens klare stemme

Jakob Willer har i fem et halvt år været den samlende figur for en bredt dækkende tele- og internetbranche, som dog sagtens kan stå tæt sammen – for tiden i kampen mod Venstre-regeringens masseovervågning af danskernes tele- og internettrafik.

Jakob Willer er vidende og velforberedt og kan overskue selv meget komplicerede emner på ganske kort tid. PR-foto
Læs mere
Fold sammen

Han er ikke en populær mand i ­Justitsministeriet i denne tid. ­Jakob Willer, direktør i tele- og internet­udbydernes brancheforening ­Tele­industrien, lagde ministeriets oplæg til den meget omdiskuterede overvågning af al danskernes tele- og internettrafik på Twitter straks efter et orienterende møde – og dermed startede flodbølgen af kritik af justitsminister Søren Pinds forslag for alvor.

Men han gjorde det, fordi han var oprigtigt vred – og det sker ellers yderst sjældent for den tid­ligere embedsmand, som om nogen kender televerdenen indefra og er vant til at forene uforenelige synspunkter. Udsigten til en milliardregning for noget, som efter hans mening er helt uproportionalt med udbyttet, gik klart over hans grænse.

Jakob Willer satte sig 1. september 2010 for bordenden for den danske tele- og internetbranche, som på det tidspunkt var blandt dem, som danskerne elskede mest at hade for deres elendige service, forkerte og for dyre regninger og uigennemskuelige produkter. Det var Jakob Willers opgave at stille op til øretæverne i DRs Kontant og i pressen i øvrigt, og hans evne til at kommunikere klare budskaber har sammen med en forståelse i branchen for at få gjort op med alle fordommene givet televerdenen en samlet – og tungtvejende – stemme og fået sat fokus på, hvor store milliardinvesteringer der hvert år foretages i at forbedre den digitale infrastruktur i Danmark.

Gennem 13 år har Jakob Willer i den i 2011 nedlagte IT- og Telestyrelsen – Danmarks dengang øverste telemyndighed – arbejdet med regulering og gennemsigtighed i telebranchen og var 2009-2010 sekretariatschef for Højhastighedskomiteen, hvis rapport under formand Erik Bonnerup kortlagde, hvordan Danmark kunne sikre sig en plads i verdenseliten.

Krigsretorikken lagt på hylden

Han er derfor vant til rollen at skulle samle meget forskellige synspunkter, hvilket også tele- og internetbranchen har. En af hans første opgaver var at indbyde den gamle fjende, elselskaberne, til at være med. I dag er de største spillere blandt energiselskaberne en del af Teleindustrien (som før hans entré bar på det lidet mundrette Telekommunikationsindustrien i Danmark), og krigsretorikken mellem kommunerne og teleselskaberne er lagt på hylden til fordel for samarbejde om at sikre bedre mobil- og internetdækning overalt.

Jakob Willer er bredt vidende og altid velforberedt, og kun sjældent har han behov for at bede om tid til at undersøge nærmere. Han kan med både humor og bid fremlægge selv komplicerede emner overskueligt på ganske få minutter, hvilket han i rigt mål har haft brug for i overvågningsdebatten, hvor hans store netværk og aktive brug af sociale medier har åbnet manges øjne for, hvad der muligvis ellers havde været på vej i det godt skjulte.

Privat prioriteres familien, vennekredsen, sommerhuset i det nedlagte landbrug på Samsø samt golf samt lidt hockey, så meget som knæet ellers tillader det.