Tegnebøger bugner hos danske topchefer

Lønnen til direktørerne i de danske C20-selskaber er steget med 22 procent fra 2013 til 2014. Især udlandet er med til at skubbe prisen på en topchef i vejret.

Topchefer i danske virksomheder har noget at fejre. Fra 2013 til 2014 er deres lønpakker steget med 22 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

Danske topchefers tegnebøger bliver tykkere. Fra 2013 til 2014 steg lønpakkerne hos lederne af de danske C20-selskaber med 22 procent. Det viser en undersøgelse fra Jyllands-Postens erhverssite Finans.dk.

Forklaringen skal især findes i udlandet, for her er de danske virksomheder i konkurrence om at hapse de bedste ledertalenter. Det smitter af på lønningerne, hvor Danmark, ifølge Ken L. Bechmann fra Copenhagen Business School (CBS), ligger under det europæiske gennemsnit.

»Hvis man vil agere på det internationale jobmarked, må man også se udviklingen i forhold til det niveau, som man betaler internationalt,« siger han til Finans.dk.

Derfor forventer han også, at lønningerne vil stige yderligere i forsøget på at indhente især engelske og amerikanske udbetalinger, hvor Danmark stadig ligger agterud.

Han bakkes op af Claus Høgh Jørgensen fra konsulenthuset PWC, som også mener, at lønnen skal op, hvis man skal tiltrække kompetencer fra udlandet.

Udbud og efterspørgsel

Og noget tyder på, at strategien virker. For 10 år siden var en enkelt topchef i C20-indekset udlænding. I dag er det hver tredje. Men udbud og efterspørgsel fungerer begge veje, forklarer professor Anders Drejer fra Aalborg Universitet.

»Vi skal ikke være blinde for, at der også er dygtige danskere, som har forladt landet,« siger han til Finans.dk.

På den måde kan udenlandske virksomheder altså også lokke dygtige, danske topchefer med en klækkelig lønseddel. Men med det nuværende lønhop til lederne, skal der altså lidt mere guld i posen end tidligere, hvis direktørerne skal droppe Danmark af den grund.

Dansk fremgang

Ledernes lønstigning sker over hele linjen, hovedsageligt på grund af større bonusser. Det skyldes stærke resultater i dansk økonomi, hvor C20-indekset fra 2013 til 2014 steg med 17 pct.

Grundlønnen hos topcheferne steg med lidt mere beskedne 6 pct., men de danske topledere kan altså stadig glæde sig over ekstra for til madrassen eller kistebunden med især høje bonusser.

Højdespringer i lønhoppet er administrerende direktør hos Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen. Udover i februar at være kåret af Harvard Business Review som verdens bedste topchef, kan han smile over en stigning 6 mio. kroner til en nu samlet løn på 25 mio. kroner.