TDC-mand på banen i Parken

Bestyrelsesformand Hans Munk Nielsen overtager midlertidigt chefstolen i Parken Sport & Entertainment. Manden, der med 16 år i toppen af TDC, har formået at værne om sin person.

Hans Munk Nielsen betegner sig seiv som en grå eminence. Andre kalder ham retskaffen, dygtig og professionel. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID HOEGSHOLT

En grå eminence. Sådan har Hans Munk Nielsen tidligere beskrevet sig selv – nok sagt med lidt humor – men en selvfortolkning, der måske alligevel passer godt på den diskrete 63-årige mand. 

Læs også: Bestyrelse blokerer for ny Parken-direktør

De seneste par måneder har hans navn dog floreret i medierne oftere end tidligere, hvilket skal ses i sammenhæng med hans arbejde i Parkens bestyrelse, hvor han i juni overtog posten som formand.

Læs også: Svære spørgsmål venter Parken

I mandags overtog han også, om end midlertidigt, stillingen som administrerende direktør, da Dan Hammer blev fyret på gråt papir.

Fåmælt ydre

Selv blev Munk Nielsen i sin tid sat ind i bestyrelsen af storbanken Nordea, der har 1,5 milliarder kroner i klemme i Parken, og han sidder i dag tæt på beslutningsprocesserne i Parken. Hans visioner for Parken Sport & Entertainment om overskud, udbytte og forretningsstrategi er velbeskrevet i pressen. Det kan man derimod ikke sige om manden, der fremsætter visionerne.

Og hvis vi igen vender tilbage til den grå eminence, så har Hans Munk Nielsen eller Munken, som han kaldes, formået at holde sig selv og privatlivet i baggrunden og overlade taletiden i medierne til andre fremtrædende personer.

Hans CV tegner dog et billede af en mand, der ville frem i verden og stadig er på vej med formandsposten i Parkens bestyrelse. Det kan dog virke lidt paradoksalt, at netop en grå revisortype som Munk Nielsen nu både er formand og direktør i Danmarks eneste, børsnoterede underholdningskoncern, som en kilde påpeger.

Finansdirektøren

Med en økonomuddannelse fra Aarhus Universitet fik Hans Munk Nielsen som 27-årig en fuldmægtigstilling i finansministeriet og har siden da bevæget sig gennem flere virksomheder som finansdirektør.

Det mest markante fodspor satte han med sin position som mangeårig CFO for TDC, hvor han kørte et tæt parløb med topchefen Henning Dyremose.

16 år tilbragte han i maskinrummmet hos det gamle nationale teleselskab, TDC, hvor han var med til at styre selskabet gennem børsnotering, liberalisering og et salg til kapitalfonden NTC i 2006. Og det er blandt andet her, Munken har brugt sine evner inden for ledelse.

En talentspejder, der formår at udvikle sine medarbejdere og beskytte dem, inden for rimelighedens grænser, selvfølgelig, lyder én beskrivelse, der følges op af ord som retskaffen, dygtig, professionel. En type, man absolut ikke kan løbe om hjørner med, der besidder de nødvendige træk for at kunne begå sig i toppen af erhvervslivet.

Det handler blandt andet om at kunne fyre folk og træffe en forretningsmæssig beslutning uden at lade det være personligt. Det personlighedstræk har Munk Nielsen, og »derfor kan han gøre de ting, uden at sove dårligt om natten«. Skattesagen i TDC er nok den mest markante i hans karriere som finansdirektør, hvor TDC hentede store millionbeløb i fradrag i sit tyske datterselskab Talkline.

Selskabet brød ikke loven, men sagen fik politikerne til at ændre lovgivningen og giver et indblik i Munk Nielsens arbejdsmetoder, mener en kilde. Som stor virksomhed optimerer man inden for alle discipliner, også inden for skat. »Optimere betyder jo, at man ved, hvor grænsen er, og så går relativt tæt på den. Det opfatter Hans også som en professionel opgave,« mener en kilde.

Meget privat

Der er ingen tvivl om, at Hans Munk Nielsen er en meget privat person. Forsøger man alligevel at komme om bag den grå eminence, dukker en underspillende, tør, britisk humor op, som han efter sigende skulle have samlet op i sin dyrkelse af det britiske nyhedsmagasin »The Economist« og er god til at bruge i uformelle situationer. Under alle omstændigheder fylder den grå eminence ikke så meget hos privatpersonen Hans Munk Nielsen.