Talentjagten skærpes i advokatbranchen

Talenterne i advokatbranchen søger over i andre dele af det private erhvervsliv. Samtidig er konkurrencen stigende blandt advokatfirmaerne. Det gør jagten på talenter i branchen mere intens.

Advokat Philip A. Borreschmidt havde stort udbytte af den individuelle del af Young Talented Lawyers-programmet, hvor han fik tilbudt at tale med en psykolog. Her er han fotograferet i et kontor hos sin arbejdsgiver, advokatvirksomheden Mazanti-Andersen Korsø Jensen. Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Advokatbranchen må oppe sig, hvis den vil have de dygtigste talenter.

Blandt andet med talentudviklingsprogrammer, som bliver stadigt mere vigtige i branchen. Ifølge brancheforeningen Danske Advokater fordi et stigende antal talenter rykker over i det private erhvervsliv, men også fordi konkurrencen er stigende i branchen, forklarer advokatfirmaerne.

Et af programmerne for de unge advokattalenter er Young Talented Lawyers, som Danske Advokater etablerede i 2013. Her lærer advokater med minimum et års erfaring, hvordan de bedst udvikler deres talent.

Ifølge direktør i Danske Advokater, Paul Mollerup, er det vigtigt for branchen at give talenterne de bedste muligheder og redskaber, som gør dem i stand til at præge deres egen karriere i advokatbranchen, da flere og flere ellers forsvinder over i andre dele af det private erhvervsliv.

»Vi oplever det herhjemme, og det er meget tydeligt, at der i rigtig mange lande også sker en forskydning. Danmark har mange små og mellemstore virksomheder, hvor der er brug for juridisk rådgivning, men hvor man ikke har råd til at ansætte en jurist. Dem skal advokatbranchen fortsat kunne betjene professionelt og med fokus på deres forretning. Der er mere jura i samfundet i forbindelse med lovgivning fra EU, kontrakter og lignende. Uanset hvem, vi taler med i udlandet, er en af de vigtigste opgaver at fastholde talenterne,« siger Paul Mollerup.

Young Talented Lawyers er et tilbud til de advokater, hvis virksomhed ikke tilbyder lignende programmer.

»En række advokatvirksomheder har egne programmer. Men det kan være svært for de mindre at lave et talentprogram som det, vi kan tilbyde. Det kan for eksempel dreje sig om at opbygge et ordentligt netværk, hvordan man bliver og agerer som personaleleder eller arbejder med økonomistyring,« siger den administrerende direktør.

I foråret gennemførte de første 15 talenter programmet. Ifølge Paul Mollerup var det et godt forløb, som man, grundet programmets unge alder, løbende retter til. Ud over Young Talented Lawyers kører Danske Advokater også Jurafabrikken, som er et netværk for jurastuderende, der gerne vil lære mere om advokatbranchen.

Mere bevidste om karrierevalg

Advokatfirmaet Plesner oplever også øget fokus på talenter. Men ifølge partner Anders Friis oplever virksomheden ikke det samme fastholdelsesproblem, som Danske Advokater beskriver.

»Der har helt klart været en trend de seneste år med større fokus på arbejdsindholdet og arbejdspladsen fra de studerendes side. De fleste studerende er blevet mere bevidste om deres karrierevalg. Det betyder, at virksomhederne må gøre sig mere synlige. Der er større fokus på, at man, ud over reel ledelse, foretager en reel talentudvikling, og at det sker bevidst med en større professionalisme. I gamle dage påpegede man fejl, men i dag drejer det sig ledelsesmæssigt om at se mulighederne og se, hvor potentialet er hos talenterne,« siger Anders Friis.

Ikke en sluse

Det fokus indgår også i Plesner Campus, som er advokatselskabets sommerskole for studerende. Her kan studerende prøve kræfter med livet som erhvervsadvokat. De studerende kan søge ind, efter at de har gennemgået førsteårsprøven og er i gang med andet år på jurastudiet.

»Det er en mulighed for at vise de største talenter i Danmark, hvem Plesner er. Og det er en mulighed for os for at give de bedste talenter en chance for at prøve, om arbejdet som erhvervsadvokat er attraktivt for dem, hvem de er,« siger Anders Friis.

Der er dog ifølge Anders Friis ikke tale om en sluse, hvor samtlige deltagere nødvendigvis skal arbejde i Plesner efterfølgende.

»Vi har ingen konkrete mål om, at vi efter forløbet skal have et vist antal ansatte ind i vores fold. Men vi vil gerne have, at de åbner øjnene for en karriere som erhvervsadvokat. Samtidig prøver vi at få en så stor spredning mellem alder, køn og universiteter som muligt. Det handler også om at give et godt netværk. De studerende bor sammen i løbet af ugen, så de får et tæt campus-miljø. Det giver mulighed for at tale med hinanden på tværs af erfaringer og forskellige studieretninger,« forklarer Anders Friis.

Ud over Plesner Campus arrangerer advokatvirksomheden, der har 40 studerende ansat, også eksamensforberedende workshops, ligesom de deltager i karrieremesser.

Talenter en vigtig ressource

Managing partner hos Kammeradvokaten, Tomas Ilsøe, fortæller, at Kammeradvokaten har flere initiativer for talenter i branchen. Det tæller eksempelvis sommerskolen, High Potential, talentprogrammet og et hold af ambassadører og talentspottere. Netop fordi fokus er blevet større.

»Vi lever af viden i vores erhverv, og derfor er talenterne en meget vigtig ressource. Samtidig er vi i intens konkurrence om de bedste profiler fra de små årgange. Derfor gør vi meget for dels at differentiere os fra konkurrenterne i brandingen, dels at rekruttere så godt som overhovedet muligt. Derfor er de programmer vigtige,« siger Tomas Ilsøe.

»Vi gør det, fordi vi gerne vil i tættere kontakt med de jurastuderende. Vi kan prøve nogle ting af sammen under sommerskolen, som giver et noget bedre indtryk, end når man har 20 minutter til at vurdere dem i en jobsamtale.«

De skal være helstøbte

»Vi ser på flere ting. Selvfølgelig faglige kompetencer, uden at det nødvendigvis bliver karakterfikseret, men der må gerne være en rød tråd i de fag, de har på studiet. De skal også skrive en motiveret ansøgning. Vi vil gerne have nogle helstøbte folk. Det har betydning, om man læser avisen og interesserer sig for samfundet. Har man drive, og laver man eksempelvis frivilligt arbejde viser det meget om personen. Alt i alt vurderer vi især de faglige og personlige kompetencer, når vi rekrutterer til sommerskolen. De forretningsmæssige og ledelsesmæssige kompetencer kan man ikke vurdere på det stadie,« forklarer han.

Tomas Ilsøe beskriver ugen som intens, hvor talenterne både lærer om juridisk rådgivning og arbejdet med retssager. Blandt andet får de i hold lov til at procedere for rigtige dommere, der bedømmer deres indsats og afsiger dom.