Talent - en særlig gave eller tilfældighedernes spil?

KARRIEREPANELET: Lige nu kommer der en årgang unge ud fra universiteter og skoler, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, da de unge er hårdt ramt af arbejdsløshed. Vi ved fra tidligere, at disse unge meget let kan blive tabt, da de bliver overhalet af unge, der kommer ud med nyere eksamener. Hvor mange talenter taber vi mon der?

Indenfor alle sportsgrene er næsten samtlige talenter født i årets tre første måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARND WIEGMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge der kommer ud til arbejdsløshed kan meget let blive tabt, da de bliver overhalet af unge, der kommer ud med nyere eksamener. Hvor mange talenter taber vi mon der?

I denne artikel i serien Karrierepanelet ser Bolette Christensen nærmere på talent-tab og talent-udvikling.

Du kan købe adgang til denne ene artikel for 10 kr., men vælger du at abonnere på Business PLUS får du adgang til denne, samt meget andet indenfor kategorien karriere.


Malcolm Gladwell indleder sin bog »Afvigerne« med et tankevækkende eksempel på talent. Han undrer sig over, at samtlige spillere på et canadisk ishockeyhold er født i årets tre første måneder. Da han begynder at undersøge det nærmere, viser det sig, at det er indenfor alle sportsgrene, at næsten samtlige sportsstjerner, der bliver talenter, er født i årets tre første måneder.

Se billederne: USAs rigeste sportsstjerner

Det skyldes, at man mange steder opdeler en sportsårgang pr. 1. januar. Når man er en lille dreng på syv år, der starter til fodbold, kan der være stor forskel på, om man er født i januar, februar eller i november og december – både fysisk og modenhedsmæssigt. De største og mest modne, som oftest er de ældste, bliver derfor udtaget til kamp og ekstratræning. De bliver derfor bedre og dygtigere, og derfor har de også større chance for at blive opdaget som talenter.

Talent-tab

Konklusionen på ovenstående eksempel er, at aldersopdeling betyder, at man kan miste halvdelen af en årgang potentielle talenter. Lige nu kommer der en årgang unge ud fra universiteter og skoler, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, da de unge er hårdt ramt af arbejdsløshed. Vi ved fra tidligere, at disse unge meget let kan blive tabt, da de bliver overhalet af unge, der kommer ud med nyere eksamener. Hvor mange talenter taber vi mon der? Når vi taler talent, tænker vi ofte på enkeltpersoner, der har en særlig gave.

Traditionelt er det de unge, som skaffer de hurtige resultater, der er ledere eller potentielle ledere. Det er jo fint, men måske misser mange virksomheder andre potentielle talenter, hvis man ser for snævert på, hvad talent er. Der er jo også nogle, som har nogle specifikke kompetencer, som virksomhederne skal sikre bliver i virksomheden. Er talentet den exceptionelle ener, eller er vi alle talenter med et potentiale, der skal dyrkes? Kan man være talent i én virksomhed, men ikke i en anden, og hvordan adskiller talentudvikling sig fra almindelig kompetenceudvikling? I DI tror vi, at enhver virksomhed må se på virksomhedens strategi og vurdere hvilke kompetencer, der er kritiske og vigtige for, at strategien kan gennemføres. 

Se billederne: Verdens 20 bedst betalte fodboldspillere

Talent knyttes ofte til unge eller medarbejdere med en akademisk uddannelse. Men ældre medarbejdere kan have både talent og kompetencer, som er vigtige, og hvor der kan bygges nye kompetencer ovenpå de hidtil erhvervede. Tænk på Clint Eastwood, der først blev betragtet som talent, da han brød igennem som filminstruktør i en alder af 70 år. Talent i alle erhverv Selv om det ofte er akademiske medarbejdere, der betragtes som talenter, kan det for den lille håndværkervirksomhed eller procesvirksomhed, lige så vel være den dygtige tømrer eller procestekniker, der er talentet. Talentudvikling har også ofte været knyttet til udvikling af ledere, men flere og flere virksomheder er opmærksomme på de højtuddannede specialister, der har en viden, som er kritisk for virksomheden.

Talentudvikling

Mens kompetenceudvikling drejer sig om at sikre, at virksomheden har de nødvendige kompetencer til rådighed, så er talentudvikling oftest fokuseret på enkeltpersoner, der har nogle kompetencer, der giver ekstra værdi for virksomheden. Virksomheden bør derfor overveje, hvad talenterne skal udvikles til. Det kan være i forhold til ledelse, men bør i lige så høj grad være i forhold til virksomhedens specialistgruppe. 

Se billederne: Her er de unge erhvervskometer

Talentudvikling er at sikre, at en given kompetence kan udvikle en selv og virksomheden. Den største udfordring for virksomhederne er at sikre en mangfoldighed af talent, der sammen kan sikre innovation og udvikling af virksomheden i forhold til kundernes behov. Talent kan udvikles og må nødvendigvis målrettes, når vi taler om talent på arbejdspladsen. Talent er derfor ikke nødvendigvis en medfødt gave eller noget forbundet med, hvornår på året man er født, som eksemplet fra Malcom Gladwells bog illustrerer.