Tag værdierne med på jobbet

»Jeg kan godt forstå, at det kan være svært at få timerne til at slå til, jeg har også haft små børn, ægtefælle med skiftende arbejdstider og ønsker om at nå mere i fritiden, end det reelt blev til. Når det er sagt, må vi nok også indse, at det ikke er alle virksomheder, der har mulighed for at tilbyde beskæftigelse på nedsat tid,« skriver Vibeke Skytte.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når jeg hører både yngre mænd og kvinder i min omgangskreds tale om ønsker til deres fremtidige karriere, hører jeg ­ofte, at der – ud over at jobbet skal byde på spændende udfordringer og udvikling – også skal være plads til familie og en masse fritidsaktiviteter. Der er stort fokus på work-life-balance, og flere af dem har svært ved at se sig selv i en stilling på fuld tid i hele deres karriere – og nogen endda fra deres allerførste job – hvis hverdagen skal hænge sammen.

De er ikke alene om at have disse ønsker. I en netop offentliggjort undersøgelse fra Lederne om overvejelser i forbindelse med jobskifte peger halvdelen af de 2.064 respondenter på ønsket om bedre work-life-balance som vigtigt/meget vigtigt. Tallene fra undersøgelsen viser også, at det formentlig handler om fleksibilitet i forbindelse med arbejdstid, idet henholdsvis 21 procent og 16 procent tilkendegiver, at de vil skifte job for at få en mindre arbejdsbyrde eller kortere arbejdstid.

Jeg kan godt forstå, at det kan være svært at få timerne til at slå til, jeg har også haft små børn, ægtefælle med skiftende arbejdstider og ønsker om at nå mere i fritiden, end det reelt blev til. Når det er sagt, må vi nok også indse, at det ikke er alle virksomheder, der har mulighed for at tilbyde beskæftigelse på nedsat tid. Men der findes også andre veje til at opnå den ønskede balance på, når man skal i dialog med sin nuværende eller kommende arbejdsgiver.

En løsning kunne i stedet være at fokusere på selv at være med til at skabe et job, som man trives i, og hvor der også er mulighed for gensidig fleksibilitet som f.eks. tid og sted for arbejdets udførelse, og hvor fokus er rettet mere mod værdier end på en kortere arbejdsdag.

Når vi i Lederne taler med medlemmer, som ønsker sparring om deres karriere og i den forbindelse overvejelser om jobskifte, giver vi ofte det råd, at de skal indlede med en værdiafklaring: Hvad er vigtigt, og hvad skal fundamentalt være til stede i jobbet, for at man trives og oplever arbejdsglæde og dermed også en øget livskvalitet. Er dét til stede, giver det alt andet lige mere overskud, som for mig at se måske kunne give den for mange ønskede bedre balance mellem arbejdsliv, familieliv og fritidsliv. Løsningen behøver altså ikke nødvendigvis være kortere arbejdstid.

En værdiafklaring i forbindelse med ønsket om jobskifte er rigtig vigtig, netop fordi det her kan være muligheden og anledningen for at ændre på nogle af de ting, som har betydning for ens hverdag. Er man i et job, hvor arbejdsglæden og motivationen er i bund, er det ganske ofte også en årsag til, at man føler sig træt og udbrændt, når arbejdsdagen er slut. Er den derimod i top, vil jeg vove at påstå, at de fleste af os stadig har overskud og energi til aktiviteter, når arbejdsdagen er slut.

Jeg siger ikke, at kortere arbejdstid er en dårlige idé, for det er et godt valg, som fungerer for rigtig mange. Men har man ønske om en lederkarriere, er det ikke altid foreneligt med en forkortet arbejdsuge, og derfor kan værdiafklaringen og fokus på fleksibilitet være et godt udgangspunkt for en dialog i forbindelse med både nuværende og kommende arbejdsgiver.

Alt er selvfølgelig et valg, og det er meget individuelt, hvad der giver følelsen af, at der er en nødvendig balance for at få hverdagen til at hænge sammen. Hvis jeg skulle vælge, ville jeg helt klart starte med at søge at bringe mine værdier ind i jobbet og sætte fokus på, hvilke arbejdsopgaver der motiverer, hvornår jeg føler mig stærkest og præsterer bedst. Det vil for mig give en oplevelse af god energi, som jeg kan bruge, hvad enten jeg er på arbejde eller sammen med min familie.