Tag sorg over fyret kollega alvorligt

Fyringsrunder er smertefulde – også for de medarbejdere, der ikke mistede jobbet.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERNST VAN NORDE

Lederen fra sidste uges ledelsesdilemma, hvor en virksomhed har været igennem økonomisk nedgang og nedskæringer, står med en stor opgave: Hun skal bringe gejst og motivation tilbage til sin afdeling, hvor særligt én af medarbejderne hænger med hovedet over at have mistet en nær kollega.

- Ofte har ledere så meget fokus på at vise respekt og omsorg for de medarbejdere, der skal fyres, at de glemmer de tilbageværende kolleger, siger ledelsesrådgiver hos Lederne, Helle Bruun Madsen. Hun forklarer, at det ikke er usædvanligt, at medarbejdere reagerer følelsesmæssigt på tabet af gode kolleger:

- Det er helt almindeligt, at man får et tæt forhold til de mennesker, man arbejder godt sammen med og derfor kan opleve sorg, når samarbejdet slutter brat. Ledere skal være opmærksomme på, at der kan komme sådanne reaktioner – og tage dem alvorligt.

Helle Bruun Madsen opfordrer lederen til at samle op og støtte de tilbageværende medarbejdere – og særligt Søren, der i dilemmaet virker mest påvirket.

- Jeg ville tage en individuel snak med Søren, hvor hans trivsel er i fokus. Jeg ville fortælle ham, at jeg har observeret, at han virker demotiveret og trist; give Søren plads til selv at komme til orde og tilbyde min hjælp, siger Helle Bruun Madsen. Som leder kan man gøre en forskel ved at stille sig til rådighed til at tale om det, der er sket, svare på spørgsmål og måske bare lytte til medarbejderens refleksioner. Det skal gøres med finesse og en fornemmelse for, hvor langt medarbejderen har lyst til at ”lukke lederen ind”.

- Derudover synes jeg, det er en fremragende idé at holde en teamdag, hvor afdelingen sammen kan fokusere på fremtiden. Det vil være en god investering efter en periode med nedgang, hvor den øverste ledelse nu kræver resultater og fremgang, siger Helle Bruun Madsen.

Helle Bruun Madsen anbefaler altså løsning nr. to – men ser den gerne suppleret med løsningsmulighed nr. tre.