Tag bare rutsjebanen

En årrække med ulykker har fået de danske forlystelsesparker til at investere massivt i sikkerheden, så danskerne med sindsro kan sætte sig til rette i rutschebanen.

Foto: Jeppe Carlsen/ Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
De sidste to - tre år har avisoverskrifterne hver sommer budt på drabelige ulykker i forlystelsesparker. Og det har nu fået de danske forlystelsesparker til at investere massivt i sikkerheden.

Ifølge tal fra Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark (FFD) er investeringssummen steget med intet mindre end 58,8 procent fra 2008 til 2009, hvor der blev investeret henholdvis 4,1 millioner kroner og 6,6 millioner kroner i de danske forlystelsesparker.

”Der skulle ske noget. Vi havde egentlig været i gang med investeringsprocessen noget tid, men efter de sidste par år, hvor der havde været en del ulykker, var tiden virkelig inde til at komme i gang,” siger formand for FFD, og direktør i Fårup Sommerland, Søren Kragerup om den store investeringsvækst.

Mere kontrol og eftersyn
Investeringerne er inddelt i tre hovedgrupper – uddannelse af personale, øget kontrol og eftersyn af forlystelserne og sikkerhedsforbedringer af de eksisterende forlystselser.

Og det er især inden for kontrol og eftersyn, at der er sket en forskel. Her er investeringerne steget 135 procent fra 2008 til 2009.

”Efter ulykkerne kunne vi mærke, at det politiske pres på os og fra dem, der kontrollerer os, men vi var selv mindst lige så ivrige efter at få forbedrede forhold. I sidste ende ville vi jo selv blive ramt, hvis ikke gæsterne følte sig trygge hos os,” siger Søren Kragerup.

I mange andre brancher er investeringer ellers et særsyn i disse dage, hvor finanskrisen får virksomhederne til at holde pengene tæt til kroppen. Men de danske forlystelsesparker kan godt klare selv store investeringer, lyder det fra formanden.

Venter mere omsætning
”De fleste af dem har pengekassen i orden og er fint velkonsoliderede, så der har ikke været nogen der har beklager sig over at investeringerne var for dyre.”

De danske forlystelsesparker står dermed ifølge FFD toptrimmede til en sæson, der gerne skal blive i den absolut bedre ende. Danskerne bliver nemlig i stigende grad hjemme i Danmark sommeren over, og det forventer forlystelsesparkerne vil komme dem til gode.

37,5 procent af parkerne venter en fremgang på op til 15 procent i antallet af besøgende, og 12,5 procent af parkerne venter også at omsætningen vil stige med seks til 15 procent i 2009 i forhold til 2008.