Ta’ dialogen – også når det vedrører privatlivet

Ledere skal respektere medarbejderes familieliv, men ikke være bange for at skabe klarhed og dialog.

Arkivfoto fra Iris.
Læs mere
Fold sammen

Salgschefen Susanne var i sidste uges dilemma på business.dk frustreret, fordi hendes bedste sælger Stine ofte er hjemme med barn syg.

Fraværsdagene kan ses på afdelingens salgstal. Susanne oplever, at Stines mand aldrig tager nogle af sygedagene, men ved ikke om hun kan blande sig i det.

Ledelsesrådgiver hos Lederne, Flemming Andersen, peger på, at det som udgangspunkt er problematisk at blande sig i medarbejderes private forhold, men at det er nødvendigt, hvis medarbejderens privatliv har indflydelse på arbejdet og teamet generelt.

»Når en medarbejders fravær er højt, må resten af teamet ofte arbejde hårdere for at følge med. Det kan gå de andre teammedlemmer på. Derfor har lederen en pligt til at gå ind,« siger Flemming Andersen.

Det vigtigste er ifølge ledelsesrådgiveren at få en dybere forståelse for situation.

»Først og fremmest skal lederen forsøge at skabe klarhed, så eventuelle handlinger ikke bygges på formodninger. Lige nu formoder Susanne, at Stine selv tager alle sygedagene, men hun ved det reelt set ikke. Måske tager manden også sin del af sygedagene eller har ingen mulighed for det,« siger Flemming Andersen.

Når der er kastet lys over fraværssituationen, kan lederen og medarbejderen i fællesskab begynde at diskutere forskellige løsningsmodeller.

»Stine er muligvis selv frustreret over situationen og interesseret i at få mere fleksibilitet. Måske kan de finde en løsning, hvor Stine arbejder lidt hjemmefra, når barnet er sygt,« siger han.

Flemming Andersen anbefaler løsning nummer 3, hvor Susanne spørger ind til situationen. Han mener, at det er en bedre løsning end nummer 1, hvor lederen taler ud fra sin formodning om, at Stine tager alle sygedagene selv.

Kilde: Lederne / www.lederne.dk