Syv sekunders afbrydelser gør dig dummere

Forskning i hjernen viser, at vi er mest kreative, når vi undgår forstyrrelser. Derfor at det er en dårlig ide at arbejde i storrum, hvor der ofte er afbrydelser.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Din intelligensformåen bliver reduceret med op til 20 procent i løbet af en dag med mange afbrydelser. Når du sidder bøjet over en opgave, kan en afbrydelse på få sekunder ødelægge dit flow, og det tager op mod 15-20 minutter at vende tilbage til samme arbejdsniveau, som inden du blev afbrudt.

Hjerneforskning viser nemlig, at vi er mest kreative, når vi bevæger os i et trygt miljø uden forstyrrelser, f.eks. på en gåtur i skoven, men brusebadet er også et vældigt godt sted for hjernen til at få ideer, siger cand. jur. Kim Steen Nielsen fra Corporate Care, som rådgiver virksomheder om stressforebyggelse til Jurist- og Økonomiforbundet, DJØF.

Nu er det nok de færreste, der tager et brusebad på jobbet efter frokostpausen, men set i et hjerneperspektiv er det en ide til at tænke i nye måder, hvis virskomheden ønsker at fremme innovative tanker.

En undersøgelse fra Kings College, University of London viser nemlig, at hvis man jævnligt bliver afbrudt af e-mails, mobiltelefoner og kollegaer på sit arbejde, har det en større effekt på kognitive evner, end hvis man jævnligt ryger hash.

Hjernens kognitive del kan kun tåle at blive afbrudt i ganske kort tid, uden at det går ud over skarpheden og koncentrationen. Hvis virksomheden gerne vil have innovative medarbejdere, skal de i stedet tænke i at give folk ro, eksempevis ved at sende dem på en kajaktur eller i spabad, råder han.

Af samme grund advarer Kim Steen Nielsen mod virksomhedernes tendens i at satse på høj tilgængelighed med storrum og e-mails på mobilen.

Hvis man arbejder i storrum, anbefaler han at tage forholdsregler mod afbrydelser ved at indramme arbejdsdagen i tidslommer, hvor noget af tiden kan bruges til fordybelse, mens andre tidsperioder kan gå med at tjekke mail og svare telefoner.

 
Læs også:

Hvorfor siger du op?

Gå i stå og bliv 20 procent dummere

Gudskelov det snart er mandag!

Sådan bevarer du arbejdsglæden

Matematik er vejen til succes