Sygeplejerskerne: »Der er nogle, der synes, at barsel er forbeholdt kvinder«

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, er fortaler for at ­gøre det lettere for børnefamilier at dele barslen og dermed gøre op med den kultur, hvor mænd kun holder ti pct. af barselsorloven.

Åbning af Women Deliver 2016 i Bella Center. Billeder af Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er mange mænd, der ønsker at være mest muligt sammen med deres børn,« skrev hun for nylig i et debatindlæg i Berlingske.

Grete Christensen repræsenterer tusindvis af sygeplejersker, hvoraf langt de fleste er kvinder, og ­avisen har bedt hende vurdere, om mænd over­hovedet er interesseret i at gå på barsel, og om de kan få lov af den nybagte mor?

»Det er en diskussion blandt vores medlemmer, om der er nogle rettigheder, som kvinderne ikke vil give afkald på – noget frihed, man gerne vil have som sit eget frirum. Det er dog mit indtryk, at langt de fleste mænd tager den barselsorlov, de har mulighed for,« siger sygeplejerskernes formand.

Kan det være svært for dine medlemmers mænd at få lov at holde barsel af konen?

»Der er nogle, der synes, at barsel er forbeholdt kvinderne, og andre synes, at det er rigtig vigtigt at dele. Hvilken gruppe, der er størst, er svært at sige. Debatten svinger frem og tilbage,« siger Grete Christensen.

Har dine medlemmers mænd lyst til at ­tage barsel?

»Det er meget forskelligt. Jeg har hørt fra nogle mænd, at de ikke er interesserede. Men det er kun, indtil de har prøvet det. Og med det andet barn er mændeneslet ikke i tvivl om, at de vil tage barsel, fordi de får et ­meget tættere forhold til deres børn,« siger Grete Christensen.