Sygdom behøver ikke stå i vejen for forfremmelse

Alt efter den konkrete situation kan man godt forfremme en alvorligt syg medarbejder.

Foto: MARIA HEDEGAARD. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Det korte svar, på spørgsmålet om man kan forfremme en alvorligt syg medarbejder, er ja. Men så enkelt er det desværre ikke altid.

- I dette dilemma findes der ikke ét godt svar, for det er meget situationsbestemt, siger arbejdsmiljøkonsulent hos Lederne, Nanna Simone Jensen om problemstillingen i sidste uges ledelsesdilemma.

I dilemmaet har Lis planer om at forfremme medarbejderen Trine til teamleder for otte andre medarbejdere. Men før hun kan nå at indvie Trine i planerne, fortæller Trine, at hun er blevet alvorligt syg, og at der vil komme perioder med fravær på grund af behandling og restitution.

Se sidste uges dilemma her

- Det er en situation, der kræver, at Lis både tager hensyn til virksomhedens situation og den syge medarbejder. Forfremmelsen vil sandsynligvis opleves positivt for Trine, men kan også blive et uhensigtsmæssigt pres i en i forvejen vanskelig situation, forklarer Nanna Simone Jensen.

Lederen i dilemmaet skal altså vurdere, om medarbejderen har overskud nok fysisk og psykisk til at tage stilling til en forfremmelse samtidig med, at hun skal tage hensyn til den konkrete situation i virksomheden.

- Det kan det give god mening at fortælle Trine om muligheden for forfremmelse. Det kan være et positivt skulderklap, som er godt at have med i sygdomsforløbet. Men er Trine slået helt ud af kurs, kan det virke modsat – som en ekstra byrde på skuldrene, siger Nanna Simone Jensen.

Alt efter Trines tilstand og virksomhedens situation anbefaler Nanna Simone Jensen altså enten løsning nummer to eller et. Løsning nummer tre lægger jo implicit i løsning nummer to, fordi en forfremmelse under alle omstændigheder altid vil være et tilbud, som medarbejderen aktivt skal tage stilling til.

- Men uanset om Trine bliver i sit vanlige job eller en ny stilling som teamleder, er det vigtigt, at Lis holder kontakt med hende under sygdomsforløbet og sammen med Trine laver en plan for, hvordan hun gradvist kan vende tilbage til arbejdspladsen, siger Nanna Simone Jensen.