Svingdørs-embedsmænd forsvarer jobskifter

Politikeres jobskifte til det private afføder ofte kritik. Men hvad så med embedsmændene? Berlingske har spurgt tre topembedsmænd, der har taget turen fra det offentlige til det private. Og en, der har taget turen den anden vej.

Ulrik Nødgaard er én af mange, der har gået igennem den såkaldte gyldne svingdør. I august 2015 skiftede Ulrik Nødgaard direkte fra stillingen som direktør for Finanstilsynet, bankernes vagthund, til stillingen som direktør for Finansrådet, bankernes interesseorganisation. Han ser dog ikke selv noget problematisk i jobskiftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten om turen fra det offentlige til det private blussede for alvor op igen i december, da tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) fortalte, at han skiftede tilværelsen som politiker ud med et job hos konsulentfirmaet McKinsey. Kritikken haglede ned over Corydon, der blev beskyldt for personligt at udnytte sin tid som finansminister til at lande et job hos et af verdens mest anerkendte konsulentfirmaer.

Noget mindre stilfærdigt går det for sig, når topembedsmænd tager samme tur. Men især en række opsigtsvækkende jobskifter i 2015 og 2014 i den finansielle sektor har sat fokus på de mulige problemstillinger og interessekonflikter – den såkaldt gyldne svingdør – mellem det offentlige og private.

I august 2015 skiftede Ulrik Nødgaard direkte fra stillingen som direktør for Finanstilsynet, bankernes vagthund, til stillingen som direktør for Finansrådet, bankernes interesseorganisation. Han ser dog ikke selv noget problematisk i jobskiftet.

»Nej, det gør jeg ikke. Det skal man kunne håndtere. Grundlæggende set mener jeg, at det klart er i samfundets interesse, at der er en vandring frem og tilbage mellem offentlig og privat. Det ser jeg ingen problemer i,« siger Ulrik Nødgaard.

Dynamik og gode diskussioner

Før stillingen som direktør i Finanstilsynet havde Ulrik Nødgaard en lang karriere bag sig i Erhvervs- og Vækstministeriet.

»Jeg har generelt mødt positiv forståelse for ønsket om at prøve noget nyt. Jeg har tjent den offentlige sektor i 19 år, og nu prøver jeg så en ny udfordring i et andet privat setup.«

David Hellemann, Direktør i Nordea Danmark

»Jeg er stor tilhænger af, at der i langt højere grad sker udveksling på tværs af offentlig og privat sektor og på tværs af stat og kommune og så videre«


Tidligere departementschef i Finansministeriet David Hellemann foretog i juni 2014 et skifte til banksektoren i form af Nordea, hvor han blev direktør for de danske privat- og erhvervskunder.

»Jeg har grundlæggende mødt meget positive reaktioner fra den verden, jeg kom fra, og den verden, jeg er kommet til. Det giver noget dynamik og nogle gode diskussioner at komme fra en anden branche med en anden ledelsesmæssig erfaring og så sidde sammen med nogle, der har en meget dyb faglig viden og har lavet det i mange år,« siger han.

David Hellemann, der også er tidligere økonomidirektør i DR, mener, at alt for få tager samme tur, som han selv har gjort:

»Jeg er stor tilhænger af, at der i langt højere grad sker udveksling på tværs af offentlig og privat sektor og på tværs af stat og kommune og så videre. Jeg mener, at det er meget værdifuldt, at man kan tage den viden med og få afmystificeret nogle ting og få bygget en forståelse op, som er bredere, end hvis man sidder ét sted hele sin karriere.«

Men skaber det ikke en risiko for interessekonflikter og misbrug af viden?

»Nu kan jeg kun tale for mig selv, og jeg kan ikke se, hvad det er for noget viden, der kommer med, som kan misbruges. Ud over en generel forståelse for samfundet, for makroøkonomi og for beslutningsprocesser, så tager jeg ikke noget viden med over, som er noget værd for Nordea. Det er generelle kompetencer og kundskaber og ikke en specifik viden om sager.«

David Hellemann advarer imod, at der opbygges siloer mellem det offentlige og det private:

»For mig er det ekstremt vigtigt, at vi ikke opbygger siloer, der gør, at hvis du er startet med at være embedsmand eller politiker eller i den private sektor, at du så er låst fast, og det så er farligt at lave et skifte. Tværtom er det ekstremt sundt at få en dynamik, hvor man skifter og kan skifte frem og tilbage.«

Det drejer sig om viden og erfaring

Jesper Berg kender om nogen til den dynamik. Efter en lang karriere i Nationalbanken med afstikkere til IMF og ECB blev han i 2010 bankdirektør i Nykredit. I 2015 tog han turen tilbage som ny direktør for Finanstilsynet efter Ulrik Nødgaard.

»Det har været en positiv oplevelse. Jeg har ikke opfattet det som grænseoverskridende på nogen måde. For mig er det et arbejde, der skal udføres. Det er ikke så afgørende, om det er den ene sektor eller den anden,« siger Jesper Berg.

»Jeg har jo før været i den semioffentlige sektor i form af centralbanker, så dét, at jeg kan bringe viden og erfaring fra begge ting ind i Finanstilsynet, er der blevet set positivt på,« tilføjer han og afviser kritikken om mulige interessekonflikter:

»Selvfølgelig er der altid risici, som man kan anfægte. Men dem må man så prøve at håndtere bedst muligt. I verdenshistorien er det kun Jesus, der er ubesmittet.«

Jesper Berg har selv en karantæneperiode på seks måneder i forhold til at arbejde med Nykredit i sin nye stilling som direktør for Finanstilsynet. Samtidig må han slet ikke være med til at behandle ting, som han selv har været med til at beslutte i sin tid i Nykredit. Grundlæggende mener han, at det er et gode, at folk skifter job mellem sektorer:

»I Finanstilsynet skaber vi utroligt mange kandidater, som senere bliver ansat i den finansielle sektor. Og det er da et gode - både for mig som arbejdsgiver, at jeg kan tilbyde en god udviklingsmulighed, men også for resten af samfundet, at der kommer nogle folk ud, som har en bred uddannelse, hvor de har fået lov til at beskæftige sig med nogle ting, der kan bidrage til samfundets udvikling,« siger han.

Jakob Scharf, tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), har også taget turen. Efter mange år i centraladministrationen og sidenhen som chef for PET stiftede han 1. januar 2015 sikkerhedsfirmaet Certa sammen med erhvervsmanden Jakob Dreyer.

»I mine øjne er der ikke noget problem. Der skal klart være begrænsninger for at beskytte statens sikkerhed, og jeg må selvfølgelig ikke pludselig gå ud og sælge klassificerede oplysninger. Men det er umuligt og ikke ønskeligt at lægge begrænsninger på, at man må bruge erfaringer og kompetencer fra tidligere job. Det er jo det, vi alle sammen gør gennem hele vores karriere,« siger Jakob Scharf.

»Der er meget lidt skifte mellem offentligt og privat regi, og det tror jeg ikke er godt. Der er vandtætte skotter mellem offentligt og privat, og en større bevægelse ville skabe mere værdi, så folk kender til begge sider af bordet,« tilføjer han.