Sverige har testet seks timers arbejdsdag: Det er simpelthen for dyrt

I to år har et svensk plejehjem kørt et eksperiment med seks timers arbejdsdage. Men det har vist sig at være for dyrt. Selv om antallet af sygedage blev reduceret, og de ansatte følte sig sundere.

Happy businessman sitting with hands behind head Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sveriges næststørste by Gøteborg har lavet et lille forsøg. Et forsøg, hvor positive resultater ville give mange arbejdsheste et strålende smil på læben.

I Gøteborg har man i to år kørt et eksperiment med seks timers arbejdsdage i stedet for otte timer på plejehjemmet Svartedalen. Men de indledende resultater viser, at omkostningerne overstiger fordelene. Der måtte nemlig hyres 17 ekstra ansatte for at få det til at fungere, og det løb op på 12 mio. svenske kroner i ekstra omkostninger.

Men eksperimentet havde også nogle positive resultater. De ansatte følte sig sundere, antallet af sygedage blev reduceret, og patientplejen blev bedre. Men Gøteborg vil ikke gå videre med at gøre seks timers arbejdsdage permanente. Det skriver Bloomberg.

»Det er forbundet med højere omkostninger. Det er alt for dyrt at foretage en generel forkortelse af arbejdstiden inden for en rimelig tidshorisont,« siger den venstreorienterede politiker Daniel Bernmar til Bloomberg, som er ansvarlig for driften af kommunens ældrepleje.

Dog er han stadig nysgerrig på at se flere undersøgelser om forkortede arbejdsdage for at finde ud af, om det kan resultere i langsigtede gevinster for samfundet som helhed.

Men det er ikke kun plejehjemmet i Gøteborg, der har forsøgt sig med kortere arbejdsdage. Både hospitaler, bilforhandlere og andre virksomheder i Sverige har skiftet til seks timers arbejdsdag for at se om, det kunne øge produktiviteten og trivsel blandt medarbejderne.

Men for plejehjemmet i Gøteborg bliver de kortere arbejdsdage altså ikke en permanent realitet lige nu.