Svensk teleboss skal styre Vestas

Anders Runevad har tilbragt hele sin karriere i telebranchen. Fra 1. september skal han stå for den fortsatte genopretning af vindmøllegiganten Vestas.

Bestyrelsesformanden for Vestas Bert Nordberg har entydigt gået efter at få Anders Runevad som ny koncernchef. »Hvis vi ikke havde den rigtige profil, ville vi ikke have lavet udskiftningen,« siger Bert Nordberg. Foto: Erich Stering Fold sammen
Læs mere
Foto: 3503 ERICH STERING / DN / SCANPI

Han er stort set ukendt herhjemme. Han er svensker og har hele sin karriere arbejdet i Ericsson. Han har sandsynligvis aldrig før optrådt i danske medier, men det vil med garanti ændre sig fremover.

Anders Runevad blev i går udnævt til den nye topchef i vindmøllegiganten Vestas Wind Systems a/s. Han skal derved stå i spidsen for den genopretning af Vestas, som forgængeren Ditlev Engel satte i gang. Ditlev Engel fik i går beskeden om, at hans tid som koncernchef hos Vestas er forbi.

Og med udnævelsen af Anders Runevad er der fra september fire svenskere i spidsen for virksomheden. Både bestyrelsesformanden og næstformanden er fra Sverige, og udover den nyudnævnte koncernchef kommer yderligere en fra direktionen fra den anden side af Øresund. Det er Marika Fredriksson, der skal fungere som koncernchef, indtil Anders Runevad tiltræder.

Når det sker, er det er første gang, at Anders Runevad kommer helt til tops, og vejen til det nye job er blandt andet kommet via hans indgående kendskab til bestyrelsesformanden for Vestas, Bert Nordberg, der ligeledes arbejder for Ericsson.

Anders Runevads exit fra den svenske virksomhed blev allerede meddelt i juni, og den seneste tid er gået med at forhandle tingene på plads, så han kan begynde i Vestas 1. september.

Hvis Anders Runevad havde takket nej, var der ikke kommet et direktørskifte nu.

»Vi har arbejdet nøje med at finde den perfekte profil, og det er Anders. Det er nu tid til at sætte hovedfokus på at sikre en stabil lønsom vækst i virksomheden. Anders er den rigtige til at sikre den stabile vækst. Hvis vi ikke havde den rigtige profil, ville vi ikke have lavet udskiftningen,« siger Bert Nordberg.

Fordi Bert Nordberg kender Anders Runevad så godt, er det de to bestyrelsesmedlemmer Jørgen Huno Rasmussen og Jørn Ankær Thomsen, der har kørt samtalerne med den kommende topchef.

Anders Runevad er oprindeligt uddannet elingeniør fra det teknologiske institut på Lunds Universitet i Sverige i 1984. Samme år blev han ansat hos Ericsson, hvor han efterfølgende har tilbragt hele karrieren.

Efter lidt mere end ti år indtog han sin første direktørpost som chef for Ericsson i Singapore. Og hans generalieblad viser med al tydelighed, at der er tale om en ny chef for Vestas, der selv om han hidtil primært har haft en svensk arbejdsgiver, har han en ganske solid international erfaring.

Han har primært arbejdet med business-to-business og har haft succes med at gennemføre og udvikle strategier både på vækstmarkeder og veletablerede markeder. Hertil kommer, at han er god til at arbejde med komplekse infrastrukturprojekter, og han har med held gennemført flere restruktureringer i store organisationer.

Det er evner, han i den grad vil få brug for i Vestas, der stadig kæmper med at skære i omkostningerne og optimere driften.

Hans seneste job i Ericsson var som topchef for Vest- og Centraleuropa. En position han har udfyldt siden april 2010, og Bert Nordberg siger at udover at levere resultater med lønsom vækst, kan Anders Runevad arbejde i politiske miljøer. Det har ligeledes været et krav, at den nye chef skulle have en teknisk kandidatgrad og have en indgående teknisk forståelse.

Blandt de danske aktieanalytikere er Anders Runevad et ubeskrevet blad. Over en bred kam lyder der dog positive meldinger.

Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand siger til Business.dk, at alene det, at Anders Runevad er håndplukket af bestyrelsesformand Bert Nordberg. er et godt tegn. Tilliden er nemlig stor til Bert Nordberg, der har vist sig som en stærk formand for Vestas, siden han trådte til sidste år. Til dr. dk siger professor i ledelse Anders Drejer, at Anders Runevad er et absolut topnavn. Og Anders Drejer mener, at det udelukkende er fordi, Vestas har et godt internationalt ry, at de har kunnet tiltrække en person fra toppen af det svenske erhvervsliv.

Selv siger Anders Runevad om sit nye job:

»Det glæder mig at skulle arbejde for Vestas, og jeg ser frem til at lede virksomheden gennem den næste udviklingsfase. Jeg er overbevist om, at mit karrieforløb har givet mig de rette værktøjer til at påtage denne opgave.«

Han uddyber ikke, hvad det er han vil ændre i Vestas.

Rent privat er der ikke meget at grave frem om den nye chef. Han bor netop nu i London, men vil flytte til Aarhus, hvor selskabets hovedkvarter ligger, når han tiltræder hos Vestas.