Svensk arbejdskraft indvaderer Danmark

Svenskere i tusindvis strømmede i 2007 ind på det danske arbejdsmarked, viser nye tal.

Hele 6.667 svenskere fik foden indenfor på det danske arbejdsmarked i 2007. Det er var intet mindre end 91 procent flere end året før og en historisk rekord, viser beregninger fra Øresundsinstituttet.

Tilstrømningen af svenskere har ligefrem i år været større end i 2005 og 2006 tilsammen.

Øresundsinstituttet mener dog, at toppen af den svenske tilgang af arbejdskraft til Danmark kan være passeret.

»Vi venter en mindre tilgang af svensk arbejdskraft til det danske arbejdsmarked i 2008. Dansk økonomi står foran en afmatning, og en del af Danmarks mangel på arbejdskraft er nu dækket. Samtidigt bliver det skånske arbejdsmarked stadigt stærkere. Dermed bliver det sværere at overbevise svenskere om, at de skal pendle til Danmark frem for at arbejde lokalt,« siger Niels Paarup-Petersen, analytiker ved Øresundsinstituttet.

Ernst Christian Larsen, centerchef, SkatØresund forventer i lighed med Øresundsinstituttet, at toppen er nået.

»Tilstrømningen af arbejdskraft fra Sverige vil nok falde til omkring 6.000 personer i 2008. Det bygger på at markedet er ved at blive mættet, den megen tale om overophedning samt risiko for kaos ved overenskomstforhandlinger.«

Niels Paarup-Petersen mener dog ikke, at danske arbejdsgivere skal frygte, at de ikke kan få fat på svensk arbejdskraft.

»Der arbejder langt over 20.000 svenskere i Danmark, og det tal vil fortsætte med at stige de næste mange år, da svenske arbejdstagere fortsat vil blive tiltrukket af højere lønninger og større udfordringer.«