Svensk arbejdsgiver vil forbyde ansatte at ryge hjemme

I den svenske by Landskrona skal det være forbudt at ryge i arbejdstiden for de offentligt ansatte - også hvis man arbejder hjemmefra. Byens politikere er dog undtaget fra reglen.

Foto: LARS MØLLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygeforbuddet tager ny form i den svenske by Landskrona. De har ligesom mange andre byer rygeforbud, men nu må de ansatte slet ikke ryge i arbejdstiden. Sådan lyder et nyt forslag, som er i høring.

Politikerne i byen mener, at arbejdstiden skal være røgfri. Derfor må de ansatte heller ikke ryge, når de arbejder hjemmefra, eller hvis de går udenfor. Rygere, der er under en fleksordning, kan dog flekse ud i arbejdstiden, hvis de vil ryge. Forslaget har vakt stor debat blandt byens politikere, selv om det endnu ikke besluttet.

I Kommunens miljøudvalg vender man, overraskende nok, tommelfingeren nedad til forslaget.
"Moraliserende og fjollet," lyder kommentaren fra miljø-direktør Høgni Hansson.

I Uddannelsesudvalget mener de modsat, at forbuddet skal være meget omfattende og tilmed gælde snus.

"Vi mener, at arbejdstiden skal være helt uden tobak, og derfor også gælde snus. Det centrale er, at de voksne er gode rollemodeller," siger bestyrelsesformand Lisa Flinth.

Diskussionen om medarbejdere må ryge hjemme, har affødt en anden diskussion. Nemlig, hvordan man vil kontrollere om folk ryger derhjemme.

"Hvis du har et røgfrit arbejde, og man arbejder derhjemme, gælder arbejdsgiverens regler også der. Det er der god logik i. Der er ikke noget stort og vigtigt element i forslaget. Og nej, vi vil ikke lave undersøgelser hjemme hos folk," siger Goran Dyvel, personalemanager i kommunen.Endnu et spørgsmål ved forslaget er så, om det også gælder for politikerne. På det spørgsmål svarer Goran Dyvel:

"Den politik gælder kun for ansatte, der ikke er politikere eller kommunalbestyrelsesmedlemmer."