Svær overvægt blokerer for nyt job

Mere end hver tredje leder vil værge sig eller ikke ansætte en medarbejder, hvis han eller hun er markant overvægtig, viser en ny undersøgelse fra Lederne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke uden betydning, hvad badevægten viser, hvis man vil i betragtning til et job.

Det viser en ny undersøgelse fra Lederne. Ifølge undersøgelsen vil flere en hver tredje leder ikke tilbyde en ledig stilling til et menneske som er svært overvægtig. Undersøgelsen er baseret på svar fra 1373 ledere.

37 procent af dem erklærer sig i undersøgelsen ”delvis enig” eller ”enige” i, at de som ledere ikke vil ansætte markant overvægtige mennesker. 24 procent svarer, at hverken er uenige eller enige, mens 38 procent ikke vil fravælge markant overvægtige personer.

Arbejdsmiljøchef hos Lederne Lars Andersen mener ikke, at ledere bør eller skal beskæftige sig skønhedsidealer, og at ansættelsessamtaler »foregår med øjnene og ikke med hovedet. Det skygger for kvalifikationerne«, siger han.

»Når man som leder skal ansætte, bør det altid være ansøgerens faglige og personlige kvalifikationer, der bliver vurderet – ikke ansøgerens vægt eller for den sags skyld højde eller hårfarve. Men der er typer af job, som markant overvægtige vil have vanskeligt ved at udføre, for eksempel hvis jobbet indbefatter at skulle stå op i lang tid eller gå på stiger. I de situationer bliver den potentielle nye medarbejders overvægt en væsentlig del af den samlede kompetencevurdering,« siger Lars Andersen.

Gruppen af danskere, som risikerer at blive fravalgt til job på grund af deres vægt, vokser. Det viste en fælles nordisk befolkningsundersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet offentliggjorde i begyndelsen året. I 2011 var 11 procent af de voksne i de nordiske lande svært overvægtige. Den andel er i 2014 vokset til 13 procent. Det svarer til, at der er cirka 200.000 svært overvægtige voksne i Norden.

»Forekomsten af svært overvægtige blandt voksne i Norden lader ikke til at stabilisere sig. Det er en uheldig udvikling, eftersom de helbredsmæssige konsekvenser kan koste både det enkelte individ og samfundet som helhed dyrt,« sagde seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet ved offentliggørelsen.

Samtale eller ej?

Lederne er delte i spørgsmålet om, hvorvidt der en ledelsesopgave at tage en samtale med en medarbejder som har store problemer med vægten. Undersøgelsen fra Lederne viste, at 33 procent af lederne mente, at det var en del af deres ledelsesopgave at tage en samtale med den overvægtige medarbejder. Mens 50 procent svarede nej, til, at de som ledere skulle tage en vægtsamtale. De resterende 17 procent af respondenterne var i tvivl og svarede ”ved ikke”.

Arbejdsmiljøchef hos Lederne Lars Andersen siger, at som udgangspunkt er ”medarbejdernes livsstil, herunder spisevaner og forhold til at dyrke motion en privat sag. Det er ikke lederens ansvar at blande sig i, om medarbejdere er overvægtige”. Lederes opgaver er ikke at håndhæve bestemte skønhedsidealer, siger han og tilføjer ”eller BMI eller kondital, så længe den indsats medarbejderne yder på jobbet er tilfredsstillende.”

Men har vægten indflydelse på den enkelte medarbejderes indsats og evne til at udføre arbejdet, er det en anden situation.

»I de tilfælde bør lederen reagere og tage en samtale med medarbejderen først og fremmest med det formål at sikre en tilfredsstillende indsats, men også for at forebygge fravær og fastholde medarbejderen i jobbet,« pointerer Lars Andersen.

Men hold fokus jobbet, ikke på vægten, lyder hans råd.