Sushikæde og 3F gør nyt forsøg på overenskomst

Efter måneders konflikt skal fagforeningen 3F og den omstridte sushikæde Letz Sushi mødes om to uger i nyt forsøg på at indgå overenskomst.

»Vi er ikke klar over, hvor mange medarbejdere der er medlem af 3F, men jeg er ked af, at 3F spreder forkerte oplysninger, når de påstår, at vi truer ansatte med fyring,« siger Louise Ertman Baunsgaard. Foto: Jeppe Michael Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens røde faner jævnligt har vajet foran sushikæden Letz Sushi i løbet af det seneste halve år, gør virksomheden og fagforeningen 3F nu endnu et forsøg på at blive enige om en ny overenskomst.

Stridspunkterne mellem de to parter er stadig starttimelønnen, som ifølge 3F er omkring 20 kroner lavere end det, de ansatte får med brancheoverenskomsten. Dertil kommer arbejdsmarkedspension, som medarbejderne – hvoraf langt størstedelen er studerende – heller ikke modtager i dag.

»Vi har hele tiden forsøgt at gå dialogens vej, men vi har så også været nødt til at iværksætte en sympatikonflikt for at få virksomheden til forhandlingsbordet. Bare fordi der er tale om studiejob, skal de ansatte ikke gå glip af pension. De skal jo arbejde, formentlig til de bliver omkring 70,« siger Bjarne Høpner, der er formand for 3F København. Han vil ikke oplyse, hvor mange medlemmer fagforeningen har på virksomheden. Men han understreger, at kravet om overenskomst kom fra de ansatte selv.

»Vi er bange for, at ledelsen forsøger at true de unge med fyresedler, hvis de hører om ansatte, som har forbindelse med os. Selv om de er studerende, arbejder de jo for at tjene en ordentlig løn og er meget afhængige af deres job,« siger han og peger på, at parterne også har været uenige om lønnen på skæve arbejdstider og tilkaldevagter.

Slagsmål om økonomi

Siden konflikten begyndte har Letz Sushi fastholdt, at arbejdsvilkårene er lig med konkurrenternes og har peget på, at organisationsgraden i branchen er meget lille, blandt andet fordi en stor del af de ansatte er studerende.

Tidligere har stifter og ejer Louise Ertman Baunsgaard oplyst, at 3Fs oprindelige forslag til en aftale ville koste virksomheden op mod 200.000 kr. om måneden, samtidig med hun netop havde fusioneret med den hårdt pressede sushikæde Dondon Sushi.

»Virksomheden har hele tiden ønsket at indgå overenskomst med 3F, men det skal jo også rent økonomisk være muligt for den at overholde den,« siger advokat Morten Brustad fra Dansk Erhverv, som repræsenterer Letz Sushi i forhandlingerne med 3F.

Han ønsker ikke at udtale sig yderligere om det kommende forhandlingsmøde. Louise Ertmann Baunsgaard ville i går kun udtale sig til Berlingske på skrift. Hun peger på, at virksomheden ikke er alvorligt truet i den nuværende situation.

»Enkelte kunder har spurgt til konflikten. De anerkender, at vi har tilbudt 3F at indgå en økonomisk bæredygtig overenskomst. Vi er ikke klar over, hvor mange medarbejdere der er medlem af 3F, men jeg er ked af, at 3F spreder forkerte oplysninger, når de påstår, at vi truer ansatte med fyring.«

Tidligere på sommeren blev virksomheden dømt til at betale 15.000 kr. i erstatning til den ansatte Ulrik Frost, som havde udtalt sig kritisk om Letz Sushi under konflikten. Sushikæden blev dog ikke dømt for organisationsfjendtlig handling, men Afskedigelsesnævnet mente altså, at Ulrik Frost burde have fået en advarsel inden opsigelsen.