Sundhed kan redde fagforeninger

Fagbevægelsen har travlt med at finde nye tilbud, der kan tiltrække medlemmerne. På mandag får Odense et nyt sundhedscenter, der især skal tage sig af fagbevægelsens medlemmer.

Centret tilbyder fysioterapi, zoneterapi, kiropraktik og massage til medlemmerne af PensionDanmark, der er organiseret i blandt andet 3F, Metal, HK Privat, Blik & Rør og frisørerne, skriver Fyens Stiftstidende.

- Det er en klar strategi, at fagbevægelsen vil fastholde og rekruttere medlemmer gennem den slags ordninger. Det er nødvendigt med nye varer på fagbevægelsens hylder, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning.

Fagbevægelsen har i øjeblikket svært ved at overbevise danskerne om fordelene ved at være medlem af en fagforening.

Alene i 2006 mistede de seks største forbund tilsammen 44.000 medlemmer. Men for 40-årige Bjarne Fausing fra Odense er den sundhedsordning, han har gennem sin fagforening, en konkret grund til hver måned at betale 350 kroner for at være medlem af Prosa.

- Jeg har ganske gratis fået 12 behandlinger hos kiro-praktor og massør, fordi jeg fik frygtelig ondt i ryggen. Så føler man da, at man får noget for sine kontingentkroner, siger han.

Netop det, at sundhedsordningen er et gode, man omgående kan trække på, mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen er et ekstra argument for at vælge en fagforening.

Samtidig mener arbejdsmarkedsforskeren, at sundhedsordningerne kan hjælpe LO-forbundene med at lægge afstand til de såkaldt gule fagforeninger som Kristelig Fagforening.

- Sidste år mistede fagforeningerne muligheden for at lave eksklusivaftaler med den enkelte arbejdsplads. Man kan altså ikke kræve medlemskab af en bestemt fagforening. Men med sundhedsordningerne giver LO-forbundene medlemmerne konkrete fordele, som man ikke nødvendigvis har i andre fagforeninger. Det er en form for personlig eksklusivitet, siger Flemming Ibsen.

Både på arbejdsgiver og arbejdstagerside er der da også stor tilfredshed med sundhedsordningen.

- Det er et godt initiativ. Det koster så lidt at deltage i ordningen, men det rækker godt og grundigt, når nogen kommer i knibe, siger Preben Greibe, der som administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn A/S har 75 medarbejdere, der kan benytte PensionDanmarks Sundhedsordning.

LO Odenses formand, Helle Nielsen, siger:

- Det er vigtigt, at de faglige organisationer kan tilbyde andet end at føre en faglig sag.

Sundhedsordningen gennem PensionDanmark omfatter 65.000 medlemmer, og forsikringsselskabet forventer øget efterspørgsel.

- Vi planlægger at åbne otte nye centre i år. Sidste år brugte 5000 af vore medlemmer ordningen, og forventningen er, at efterspørgslen bliver øget yderligere, siger underdirektør i PensionDanmark, Jens-Christian Stougaard.

Kilde: Fyens Stiftstidende