Sultne akademikere opgiver drømmejobbet

Krisen får flere samfundsvidenskabelige kandidater til at søge job i små virksomheder og brancher, der hidtil ikke har haft tradition for akademikere.

Den gamle læsesal på Diamanten, der dagligt har besøg af mange studerende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det duer ikke at være kræsen, når krisen kradser. Heller ikke selv om man har investeret i en lang uddannelse.

Sådan tænker et stigende antal af landets DJØFere, der har erkendt, at ikke alle kan få job i ministerier og store, kendte virksomheder som Deloitte og Carlsberg.

Siden 2008 er antallet af samfundsvidenskabelige akademikere i landbrugsbranchen steget med 60 procent, mens den i hotelbranchen er steget med 37 procent, viser tal fra fagforeningen DJØF. Det svarer foreløbig kun til et par hundrede DJØFere i absolutte tal, men noget tyder på, at udviklingen fortsætter. På et år har ti procent flere nyuddannede fået job i brancher, der typisk består af små virksomheder.

»Inden for det seneste halvandet år har vi oplevet en langt større lyst blandt de ledige til at søge job i brancher med mange små virksomheder som hoteller, restauranter og håndværksvirksomheder. Medlemmerne er ved at finde ud af, at et job i en lille virksomhed giver bedre mulighed for at komme tæt på ledelsen. DJØFere kan godt lide den form for indflydelse, og mange opdager, at drømmejobbet sagtens kan findes på en lille virksomhed,« siger Gert Nielsen, leder af DJØFs særlige beskæftigelsesindsats.

Fagforeningen består udover jurister og økonomer af en lang række samfundsvidenskabelige kandidater, og den samlede ledighed blandt nyuddannede er med 31 procent den højeste blandt alle kandidater fra universiteterne.

DJØF bruger derfor årligt seks millioner kroner på at finde job til de ledige medlemmer og har på halvandet år fundet over 500 nye af slagen. Blandt andet har DJØF banket på døren ude hos de små virksomheder og fortalt om mulighederne for at få tilskud til at ansætte en højtuddannet.

Indsatsen har endnu ikke fået medlemmernes ledighed til at falde, men deres interesse for job i mindre virksomheder er ikke til at tage fejl af, lyder det fra både hotellernes brancheforening Horesta og Håndværksrådet.

»Vi har langt flere højtuddannede ansat end tidligere, og vi ser dem som en stor fordel for vores branche, der bliver mere og mere professionaliseret. Politikerne har fået øje på os som et vigtigt væksterhverv, og det er måske også en forklaring på, at flere akademikere har os i tankerne i forhold til job,» siger Katja K. Østergaard, adm. direktør i Horesta.

Det er især de DJØFere, der har uddannet sig i sociologi og kommunikation, som er hårdest ramt af ledighed, mens juristerne lettere finder arbejde.