Studerende spilder tid på studiejob

Hver anden studerende har et studiejob, der ikke er studierelevant på trods af, at både de studerende selv og arbejdsgiverne mener, at studierelevante job har stor betydning, når de for alvor skal ud i erhvervslivet.

Foto: Kristian Juul Pedersen
Især studerende i Århus, Aalborg og Odense har problemer med at finde studierelevante job, der kan gavne karrieren på længere sigt, i forhold til de københavnske studerende.

53 procent af de jyske studerende har ikke et studierelevant job, mens tallet for de københavnske studerende er 43 procent. Det viser en undersøgelse fra vikar- og rekrutteringsbureauet Adecco blandt 951 danske studerende, der er i gang med enten en kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse. Samtidig siger arbejdsgiverne, at studierelevante job har stor betydning, når de skal ansætte nyuddannede.

I en undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation, 2006, siger næsten 80 procent af de danske ledere blandt andet, at det har stor eller overordentlig stor betydning, at en kandidat har haft et relevant studiejob. Og fra Danmarks Jurist- og Økonomforbund DJØF lyder det, at der er en direkte sammenhæng mellem studierelevant arbejde, og hvor hurtigt man kommer ud i sit første job.

”Jeg synes, det er et højt tal, når vi ved, at arbejdsgiverne lægger stor vægt på det. Men det overrasker mig egentlig ikke,” siger formand for DJØF Studerende Simon Krøyer om de mange studerende, der knokler ved siden af studiet uden, at det kan bruges til at imponere kommende arbejdsgivere.

Især i Odense, Aalborg og Århus er det nemlig svært at få studierelevante job, fortæller han.

”Det er især et problem i provinsen. Jeg læser selv i Århus og kender adskillige, der har overflyttet deres studie til København, fordi de har fået et studierelevant job. Det er der en del af vores medlemmer, der gør også fra Aalborg og Odense,” siger Simon Krøyer.

Når det er nemmere at få studierelevant arbejde i hovedstaden for DJØFs medlemmer skyldes det til dels, at mange af de offentlige myndigheder, som netop ligger placeret i København, er gode til at bruge studentermedhjælpere lige som rådgivnings- og konsulenthusene.

”Der er flere steder i København, som har haft tradition for at bruge studentermedhjælpere, mens man måske ikke helt har fået øjnene op for det i virksomhederne i Aalborg, Århus og Odense. Vi prøver at sætte fokus på det, og vi kan også se, at politikerne i Århus er begyndt at gå ind i det, men det tyder på, at det ikke har virket,” siger Simon Krøyer.

Også marketing- og kommunikationschef i vikar- og rekrutteringsbureauet Adecco, Nikolaj Henum, fortæller, at det generelt set er svært for de studerende at få studierelevant arbejde.

”Det er ikke så nemt at få et studierelevant job. Virksomhederne kunne godt forsøge at skabe flere studiejob, så de kan rekruttere ad den vej,” mener Nikolaj Henum.

En anden forklaring på, at så mange ikke har et studierelevant job kan også være, at der er mere økonomi i andre typer job, hvor man for eksempel har mulighed for at tage mange vagter, mener han.

Hverken de Nikolaj Henum eller Simon Krøyer mener dog, at man kan sige, at de studerende spilder deres tid på arbejdet ved siden af studiet, selv om det ikke er relevant for karrieren.

”Vi må erkende, at langt de fleste studerende i dag er nødt til at have en indkomst ved siden af SUen for at dække udgifter til boliger og mad,” mener Simon Krøyer.