Stress sender flere på invalidepension

Stress overhaler nu kræft som årsag til, at danskerne får tildelt invalidepension. Antallet er steget med 130 procent på fem år.

Pensionsordningerne blev egentlig lavet for at forsøde livet efter mange års arbejde, men stadig flere stressede danskere på invalidepension truer nu pensionsordningerne.

I løbet af de seneste fem år er udbetalinger af invalidepensioner på grund af stress steget med 130 procent. Stress er således årsag til næsten hver femte bevilling af invalidepension, og det

får Teknisk Landsforbund, TL, til at frygte for pensionssystemet.

"Det er en bombe under hele systemet med arbejdsmarkedspensioner, som fagbevægelsen har kæmpet for i 20 år. Vi er i gang med at bruge pensionerne på noget helt

andet, end de blev lavet til," siger Gita Grüning, formand for TL.

Forbundet har pensionsordninger for godt 15.000 medlemmer i pensionsselskabet PFA, der netop har gransket tallene. Alene sidste år steg udbetalingerne af invalidepension på grund af stress med 40 procent.

PFA og TL har stukket hovederne sammen for at finde en

løsning på problemet, og målet er klart: Færre stressramte på invalidepension.

Men Gita Grüning vil også have arbejdsgiverne med ind i kampen.

"Virksomhederne må få sat det endnu højere på dagsordenen, så medarbejderne ikke bryder sammen på grund af stress. Tallene er på alle måder alarmerende. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at det ikke bliver taget mere seriøst i en situation, hvor både

regering og arbejdsgivere skriger på arbejdskraft," siger Gita Grüning.

Derfor må hver enkelt virksomhed lave en helt klar stresspolitik, og der skal lyttes endnu mere, når medarbejderne føler sig pressede.

Gita Grüning peger på, at alle forsøg på at få folk til at tage et par år ekstra på arbejdsmarkedet kan vise sig at være skønne spildte kræfter, hvis de alligevel forsvinder længe inden pensionsalderen på grund af stress.

"Vi risikerer ganske enkelt, at arbejdskraften forsvinder af andre årsager end alderdom," siger hun.

Ifølge TL er stress i dag årsag til 16 procent af alle bevillinger af invalidepension.

PFA's seneste opgørelse viser, at omkring 200 personer i 2005 fik tilkendt invalidepension på grund af stress. Den hyppigste årsag til tildeling af invalidepension er de såkaldte lidelse bevægelsesapparatet.

Ritzau