Stress på jobbet kan slå dig ihjel

Ledere og medarbejdere skal fælles tage ansvar for at forebygge langvarig stress. Vi skal skabe arbejdspladser, hvor livskvalitet er i højsædet, fordi det ganske enkelt er i alles interesse, mener ekspert i positiv psykologi Hans Henrik Knoop.

Der er flere i Danmark, der dør af stress end i trafikken om året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Baker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er flere i Danmark, der dør af stress end i trafikken om året. Og dårlig ledelse er kilde til megen stress. Vi ved, at opløsningsmidler er farlige – og lovgivning sikrer derfor medarbejderne. Forskning viser også at dårlig ledelse og langvarigt stress er farligt. Så farligt, at 1.400 danskere anslås at dø af det om året – så ledere og medarbejdere har et stort fælles ansvar her.

»Når de menneskelige behov for trivsel og sundhed kompromitteres på arbejdspladsen, er det stressende og direkte sundhedsfarligt, hvis det står på i længere tid ad gangen. Arbejdsgivere og ansatte har en åbenlyst fælles interesse i at forebygge sygdomsfremkaldende arbejde,« siger Hans Henrik Knoop, ekspert i positiv psykologi og lektor på Aarhus Universitet.

Ingen mening, ingen trivsel

Han mener derfor, at robusthed, livskvalitet og trivsel på jobbet skal gøres til et fælles anliggende og et fælles ansvar for ledere og medarbejdere i de danske virksomheder – på tværs af faglige og politiske interessemodsætninger i øvrigt.

»Vi har som mennesker mentalt behov for at opleve, at livet er meningsfuldt. At der er nogen, der kan lide os, at vi har spændende opgaver, at vi synes, at verden er interessant, og vi oplever glæder i hverdagen. Det er knap så fundamentalt som vand og næringsstoffer, men er afgørende for trivsel,« siger Hans Henrik Knoop. Netop derfor er purpose den hotteste ledelsestrend lige nu.

Vores hjerner forsøger hele tiden at forstå, hvad der foregår på arbejdspladsen. Vi vil forstå mennesker, fællesskaber, og hvordan samfundet hænger sammen. Mennesket er et mønsterdannende væsen, og manglende forståelse af sammenhæng gør os utrygge og angste. Vi føler, at vi er i fare, hvis vi ikke forstår, hvad der foregår?

»Er du på en arbejdsplads, hvor du ikke ved, om du kan stole på kollegerne og din leder, så bliver dine behov for sammenhæng og mening med sikkerhed kompromitteret. Og står det på i lang tid, risikerer du at blive alvorligt syg,« forklarer Hans Henrik Knoop.

Svært at lovgive om stress på jobbet

Videnskaben viser decideret, at organiske opløsningsmidler og asbest er farligt at indånde. Det er der derfor blevet lovgivet imod. Det bliver der ikke lavt om på, med mindre forskningen en dag skulle vise noget andet. Alle ved, at det er det rigtige – og derfor er det ikke længere noget, man forhandler om politisk. Vi er enige om, at man ikke kan være bekendt at give folk kræft eller hjerneskader. Hans Henrik Knoop drømmer om, at vi snart når samme grad af fællesskab i kampen mod længerevarende stress, som også er så risikabelt, at man kan dø af det.

»Vi er nået til næste etape. Stress er mere subjektivt end organiske opløsningsmidler og asbest. Det er mere følelsesmæssigt og situationer kan fortolkes helt forskelligt. Vi reagerer ikke bare efter, hvad vi er udsat for, men af fortolkningen af hvad vi bliver udsat for,« påpeger Hans Henrik Knoop som forklaring på, hvorfor vi ikke har en tilsvarende lovgivning, der forbyder stress og mistrivsel på arbejdspladsen.

Undgå at skade dig selv

Mening i tilværelsen fremmes ifølge Hans Henrik Knoop i høj grad af tryghed. Det er ledernes rolle at fremme den. Det kræver grundlæggende tre ting. At du som medarbejder føler dig kompetent, at du føler dig socialt forbundet, og at du har frihedsgrader indenfor rammerne af dit job. Vi er jo hele mennesker, der ikke bare efterlader følelserne i cykelstyret, når vi møder ind på arbejde.

»Føler du dig ikke tryg, mister du let blikket for de større perspektiver, og hvis du bare bøjer nakken uden at forstå hvorfor, slider det selvfølgelig også på din selvrespekt. Du må ikke falde ind i meningsløs disciplin. Det er selvdestruktivt – og selv om de urimelige rammer er ”samfundets skyld”, føjer du ganske ironisk spot til skade, hvis du lader dig passivisere af det og for eksempel nægter at gøre dig umage. For det er umuligt at sjuske sig til en interessant hverdag,« påpeger Hans Henrik Knoop.

Ingen brænder ud af godt arbejde

Men kan medarbejderne så selv gøre noget for at forhindre dårlig ledelse?

Her siger Hans Henrik Knoop, at man altid kan og bør engagere i sig i at løse problemer, og herunder hjælpe til, at ledelse kommer til at fungere bedre.

»Vi er som sagt nået til et sted i sundhedsvidenskaben, at vi bør antage, at der er en fælles interesse hos arbejdsgivere og lønmodtagere i at folk trives. Det tjener ikke noget som helst legitimt formål at acceptere en sygdomsfremkaldende arbejdsplads. Alle taber ved det. Så medarbejdere og ledere kan forenes om interessen i at løfte sundhedsmæssige spørgsmål fra det fagpolitiske det almenmenneskelige interessefelt,« siger Hans Henrik Knoop. Trivsel batter nemlig på bundlinjen.

Det er socialt uansvarligt at arbejde på en måde, man bliver syg af. Det koster fællesskabet dyrt - både menneskeligt og økonomisk.

»Derfor skal du ikke være blind for at passe på dig selv. Det er socialt ansvarligt. Du kan selv være med til at forhindre, at du bliver slidt ned. Du skal forstå, at risikoen for at brænde ud af dårligt arbejde er langt højere end af godt arbejde. Ja det er på mange måder mere afslappende at gøre sig umage end at sjuske,« lyder rådet fra Hans Henrik Knoop.

En af måderne til at gøre dette er at kende faretegnene: Lær at spotte tegnene på stress.

Altid kunne gøre sig umage

Virksomhederne bør altså satse på livskvalitet og trivsel hos medarbejderne – fordi det ud over at minimere stress, sygdom, fejl og illoyalitet – optimerer arbejdets kvalitet og virksomhedens konkurrenceevne.

Det er tankevækkende, at en optælling viste, at der fandtes 40.000 studier af depression, mens der kun er 400 studier om livsglæde, selvom vi alle er mere interesseret i at forebygge end at behandle. Og det er muligt selv at opbygge styrke, selvtillid og modstandskraft: Du kan selv trykke på dopaminknappen.

»Derfor ville det optimale være, at medarbejderne aldrig tvinges til at lave mere, end det er muligt at gøre sig umage og levere høj kvalitet i arbejdet. Vi hører ofte topchefer sige, at vi skal have mere for mindre - og det er jo et glimrende økonomisk princip, at gå efter at få så god en vare for så billig en pris som muligt. Men kun så længe varen forbliver god. Det gør den ikke længere, når folk presset, så hårdt, at de er nødt til at sjuske, og det er selvfølgelig ledelsens ansvar at forebygge, at noget sådant sker,« siger Hans Henrik Knoop.

En god leder har indsigt i, hvad folk kan klare og hvor grænsen er, så der kan bremses op, før medarbejderne smides ud over afgrunden.

Og at gode ledere er nøglen til et godt psykisk arbejdsmiljø dokumenteres i undersøgelsen ”Ingeniørernes Stress”, som IDA har lavet i samarbejde med Akademikerne. Undersøgelsen viser, at det bedste værn mod stress er en god nærmeste leder, som ved, hvordan man tager hånd om stress og fremmer et sundt psykisk arbejdsmiljø.

Skab en god konstruktiv kritik-kultur

Hvad angår ønsket om at vogte over arbejdets kvalitet, anbefaler eksperten i positiv psykologi to etiske principper på arbejdspladsen, der effektivt kan bidrage til at fremme trivsel og forebygge stress - og det der er værre.

»For det første bør det betragtes som en kollegial pligt at gøre opmærksom på, hvis kvaliteten skrider, fordi man ikke kan gøre sig tilstrækkelig umage med tingen. Og for det andet bør man fremsætte kritikken på en måde, som i sig selv fremmer trivsel hos modtagende part, så man derved skaber en kultur, hvor folk er trygge ved at diskutere problemer, når de optræder. Og hvis man synes det lyder naivt, kan man jo overveje alternativet, « konstaterer Hans Henrik Knoop.

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.