Stress giver højt sygefravær

Hver sjette dansker har alt for højt stressniveau og dermed risiko for langvarigt sygefravær. Det viser analyse fra Region Midtjylland - den første af sin art.

Hver sjette dansker har alt for højt stressniveau og dermed risiko for langvarigt sygefravær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Høj stress øger risikoen for, at raske erhvervsaktive må melde sig syge i mere end 15 sammenhængende dage inden for det efterfølgende år. En ny analyse fra Center for Folkesundhed i Region Midtjylland viser, at 15 ud af 100 erhvervsaktive med højt stressniveau har sygeperioder på mere end 15 dage i træk. Normalt har kun 9 ud af 100 erhvervsaktive så lang tids sammenhængende sygefravær.

Ifølge sundhedskonsulent Finn Breinholt understreger analysen, der er den første af sin art i Danmark, formodningen om, at stress er en selvstændig risikofaktor for længerevarende sygefravær.

"Vi har af samme grund netop kun medtaget helt raske personer. Resultaterne viser en overraskende klar sammenhæng mellem stress og sygefravær, når man er over et vist stressniveau," siger Finn Breinholt. Til gengæld viser undersøgelsen ingen klar sammenhæng mellem et middel stressniveau og hyppigheden af længere sygeperioder.

Ritzau