Stress er lederjobbets bagside

Stress er et stort problem blandt især unge ledere, som går ind i lederjobbet med energi og engagement – men ofte uden det fornødne kendskab til, hvor de skal trække grænsen.

Næsten hver femte leder i Danmark føler sig stresset, skrev Berlingske for et par uger siden på baggrund af en ny undersøgelse fra Lederne. Især blandt unge ledere er følelsen af stress udbredt. Således tilkendegiver 25 procent af lederne under 35 år, at de »hele tiden« eller »ofte« de seneste to uger har følt har sig stresset.

Jeg er ikke overrasket over tallene, for de hænger godt sammen med det billede, der også har været tegnet og sat fokus på i medierne igennem et stykke tid, nemlig at det er en udfordring for de unge at få hverdagen til at hænge sammen. Og har de tilmed et lederjob, hvor de naturligt nok stiller store krav til sig selv og møder høje forventninger fra andre, kan det være svært at få kabalen til at gå op.

Igennem det seneste halvandet år har vi i Lederne i forbindelse med lederudviklingsprogrammer haft særlig tæt kontakt med netop de unge ledere, og det er tydeligt at se, at de er meget ambitiøse, både når det gælder deres karriere og planer for familie og livsbalance. I flere tilfælde er planerne faktisk på grænsen til det urealistiske, og det kunne sagtens være her, at de første signaler om ubalance og stress begynder at melde sig.

Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange forhold på en arbejdsplads for både medarbejdere og ledere, som kan være med til at skabe ubalance. Men vi må heller ikke glemme, at stress ikke altid kun kan relateres til arbejdspladsen. Der er også mange forhold i privatlivet, som påvirker det samlede balanceregnskab.

Omverdenen ser ofte unge ledere som personer fyldt med energi og stort engagement, og det er også et korrekt billede. Men vi glemmer ind imellem, at de faktisk er meget mere sårbare end deres mere erfarne lederkolleger. Måske lægger vi ikke mærke til det, for den nye, unge leder udstråler ikke nødvendigvis manglende kendskab til grænserne for egen kapacitet.

Tal fra undersøgelsen viser bl.a., at jo ældre og mere erfaren du er som leder, desto lavere er stressniveauet. Når de unge ledere er sårbare, skyldes det bl.a., at de ikke har den erfaring og robusthed som deres ældre lederkolleger har. Succesen og resultaterne kommer nok i hus, men indsatsen kan for nogen også have en bagside – og det kan meget vel være stress.

Vi kan ikke klandre de unge ledere for deres enorme engagement og arbejdsomhed, men vi kan som erfarne ledere og chefer påtage os et ansvar for at hjælpe og guide dem, så de undgår stress og udbrændthed – og der er faktisk nogle enkle værktøjer, som kan gøre en stor forskel.

Et godt råd er f.eks. at tage en snak med den unge leder om krav og forventninger. Fortæl, at du ikke forventer, at der kan præsteres lige så godt i begyndelsen, som den mere erfarne leder-kollega kan. Giv en god oplæring, og supplér gerne med uddannelse og måske tilbud om en mentor eller deltagelse i netværk, hvor der er mulighed for at drøfte daglige ledelsesudfordringer. Sidst, men ikke mindst: Giv feedback. Det kan give den unge leder en pejling på, hvad der forventes fremover.

Det kan være fristende som chef for en ny leder at læne sig tilbage og være glad for, at den nye leder knokler løs, men det er ikke en lederstil, jeg vil anbefale. Og du kan roligt regne med, at reaktionen kommer tilbage som en boomerang, for rammes en leder af stress, kan det forplante sig i hele organisationen med deraf følgende konsekvenser for kvalitet, produktivitet og arbejdsmiljø. Som leder har du et ansvar for både dine ansatte og dig selv. Og der gælder et særligt ansvar for at sikre, at de unge ledere får en god start på deres karriere.