Stress er ikke så alvorligt

Ordet stress bliver brugt som en falsk varebetegnelse for almindelig travlhed, arbejdspres og høje forventninger i privatlivet. Fagforeninger og forskere bidrager til, at stress blandt danskerne er overdrevet, mener direktør for arbejdsmiljøcenter.

Der skal ryddes op i stress, mener direktør for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Palle Ørbæk.

Han er træt af flere års snak om stress, der bliver forvekslet med ting som almindelig travlhed, arbejdspres og mange krav i privatlivet. Problemet er alvorligt, men ikke så alvorligt, siger han til Magasinet Arbejdsmiljø.

Palle Ørbæk kritiserer fagforeninger for at sige, at halvdelen af deres medlemmer er stressede samt Statens Institut for Folkesundhed, der har lavet en undersøgelse som viser, at 44 procent af danskerne føler sig stressede.

"Det er simpelthen ikke rigtigt. Så blander man begreberne sammen og har givetvis spurgt på en måde, der gør tallet større end nødvendigt. Hvis man spørger: "Føler du dig stresset", så vil en lang række svare ja, fordi de svarer ja til, at de føler sig pressede, oplever mange forandringer, er travle, har mange arbejdsopgaver og mange private krav at leve op til. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de har stress i ordets egentlige betydning, siger Palle Ørbæk.

Omkring ti procent af danskerne er alvorligt stressede, men der er risiko for at de bliver overset, fordi alle siger, de føler sig stressede, mener han.

"Den forvirring betyder, at man mister fokus og troværdighed i forhold til den gruppe af danskere, der har et stort og alvorligt problem. Det bliver for udflydende, og for eksempel arbejdsgiverne kan blive fristet til at lade det ligge, fordi de kan have svært ved at skelne, hvornår det er reelt, og hvornår medarbejderne forveksler stress med travlhed, pres eller kortvarige belastninger, der holder op igen. Og så risikerer man, at de 10-12 procent, der har alvorlige problemer, ikke får den nødvendige hjælp," siger Palle Ørbæk til Magasinet Arbejdsmiljø.