Stress er et stort tabu hos topchefer

Mange topchefer tør ikke lægge sig syge med stress - og det kan have store negative konsekvenser både personligt og for virksomheden.

Speciallæge Jørgen Lund har arbejdet med stress siden etableringen af stressklinikken.dk i 1997. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens stress bliver mere og mere accepteret som en helt legitim grund til at sygemelde sig fra arbejdet blandt såkaldt almindelige danskere, er stress fortsat stærkt tabubelagt hos danske topchefer.

Det mener flere stresseksperter, der peger på, at manglende håndtering af stress hos topchefer både kan give menneskelige og økonomiske konsekvenser, skriver Børsen.

- Hvis man er topchef i en børsnoteret virksomhed, lægger man sig ikke syg med stress. Nogle af de topchefer, der ”går” eller bliver gået, er et udtryk for, at man ikke har fået taget stressproblemerne i opløbet, siger Majken Matzau, erhvervspsykolog og indehaver af Matzau Erhvervspsykologer, der har haft flere behandlingsforløb med danske adm. direktører i både store og mindre danske virksomheder.Hvis man ikke anerkender sit stressproblem, kan det have fatale konsekvenser for den enkelte topchef. Majken Matzau mener, at mange topchefer hellere vil dø end at lægge sig syg med stress.

- Desværre ender det for enkeltes vedkommende med døden. Et liv med langvarig stress skaber blandt andet hjertekarsygdomme og blodpropper, påpeger hun.Ifølge speciallæge Jørgen Lund, der har arbejdet med stress siden etableringen af stressklinikken.dk i 1997, gemmer mange virksomhedsledere deres stressproblemer for omverdenen.

- Specielt topchefer og især mænd kan gå mange år med stress uden at noget ved det. De er bange for, at deres stress vil påvirke aktiekursen negativt, og de er bange for at miste deres job, siger han.

Dyrt for virksomheden


Det er ikke kun for det personlige plan, at en manglende anerkendelse af stressproblemer hos virksomhedsledere er problematisk. Ifølge stressekspert og forfatter Bjarne Toftegård kan stress få topchefer til at miste evnen til at prioritere deres opgaver.

- Den ene dag siger de et, den anden dag noget helt andet ofte uden, at de selv er klar over det. Deres overskud er væk, og de farer hurtigere op eller trækker sig helt tilbage og isolerer sig. De tager også til flere og flere møder i hverdage ude i byen, siger han.Ifølge Majken Matzau kan topchefers stress forplante sig i hele virksomheden, fordi det kan medfører usikkerhed og uklarhed for resten af medarbejderstaben.