Strejke truer på finansområdet

Finansforbundet og Finansektorens Arbejdsgiverforening, FA, har tirsdag morgen afbrud forhandlingerne om den nye overenskomst, oplyser parterne. Arbejdstagersiden har afleveret strejkevarsel.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhandlingerne mellem Finansforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening, FA, om en ny overenskomst er afbrudt tirsdag morgen. Finansforbundet ønsker således, at forhandlingerne fortsætter senere i Forligsinstitutionen.

»Vi kan ikke gå tilbage til vores medlemmer med et resultat, der ligger lavere end det, der tegner sig for resten af arbejdsmarkedet, og derfor var det nødvendigt at aflevere første konfliktvarsel,« siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet, og fortsætter:

»Vi er gået til forhandlingsbordet med henblik på at levere en fornuftig og ansvarlig overenskomst for vores medlemmer. Det ville vi meget gerne klare med FA, men nu har vi forhandlet siden midten af januar uden at kunne nå frem til et rimeligt resultat, og derfor er vi nødt til at bryde forhandlingerne,« siger Kent Petersen.

FA´s administrerende direktør, Mariane Dissing, er skuffet over sammenbruddet i forhandlingerne og opfordrer Finansforbundet til at komme tilbage til forhandlingsbordet.

»Det er vores opfattelse, at forhandlingsmulighederne ikke er udtømte. Der er en lang og god tradition på det danske arbejdsmarked for, at parterne aftaler deres løn- og arbejdsforhold, og det er ærgerligt, at Finansforbundet afskriver sig muligheden for selv at forhandle løn for deres medlemmer. Vi skylder både medarbejdere og virksomhederne at nå en ansvarlig aftale med en afdæmpet omkostningsudvikling for den kommende periode. Overenskomsten udløber først til april, og der er god tid til at nå et resultat. Derfor kan jeg kun opfordre forbundet til at komme tilbage til forhandlingsbordet,« siger Mariane Dissing.

Sammenbruddet i forhandlingerne blev en realitet, da Finansforbundet i morges afleverede 1. strejkevarsel, som indebærer, at en strejke på pengeinstitut- og realkreditområdet kan begynde 1. april, hvis parterne ikke bliver enige forinden. Før en konflikt kan blive en realitet, skal der dog også afleveres 2. strejkevarsel. Sidste frist for at aflevere 2. varsel er 24. marts.

»I FA har vi noteret os forbundets ønske om, at forhandlingerne overgår til Forligsinstitutionen. Men vi er til enhver tid parat til at fortsætte forhandlingerne,« siger Mariane Dissing.