Storstilet plan mod stress er et flop

Flere års indsats for at nedbringe antallet af stressramte på arbejdsmarkedet har slået fejl, viser en endnu ikke offentliggjort evaluering af det psykiske arbejdsmiljø.

Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stik imod målsætningen melder stadig flere danskere sig syge på grund af stress og psykiske problemer med milliardudgifter for samfundet til følge.

Det viser en endnu ikke offentliggjort evaluering fra Arbejdstilsynet af den strategi, som VK-regeringen lagde 2005, og som Berlingske har fået indsigt i. Her var det målet at nedbringe danskernes stress-relaterede sygefravær med 10 procent.

Men det mål er langtfra nået. Sygefraværet er tværtimod steget fra 15 til 19 procent, og evalueringen anslår dog med statistisk usikkerhed at 17 procent af det samlede sygefravær kunne undgås, hvis alle virksomheder var lige så gode til at forebygge stress, som de bedste er. I 2005 var det kun fire procent.

»Det er bekymrende, at folk fortsat bliver syge af at gå på arbejde. Det er kun værre set i lyset af, at folk har sværere ved at finde nyt job og ikke tør sige fra. Alt for mange ledere ved stadig ikke, hvordan de skal håndtere medarbejdere, der har det psykisk dårligt,« lyder reaktionen fra Lars Qvistgaard, formand for de overenskomstansatte i DJØF, som i løbet af krisen har oplevet en firdobling af henvendelser fra stressede medlemmer.

De nedslående tal kommer på trods af, at Arbejdstilsynet i perioden har kontrolleret det psykiske arbejdsmiljø, og at flere virksomheder har lavet planer for at forebygge stress blandt de ansatte. Derfor er det en fejl alene at give arbejdsgiverne skylden, for personlige problemer kan også spille ind, mener Dansk Arbejdsgiverforening.

»Kun syv procent af de psykiske arbejdskader bliver anerkendt, fordi de ikke kan relateres til arbejdet. Vi har en stor interesse i at nedbringe sygefraværet, men det er en fælles indsats, hvor medarbejderne også skal være bedre til at kommunikere med deres leder,« siger arbejdsmiljøchef Karoline Klaksvig.

Både hovedorganisationen FTF og DJØF kræver nu, at regeringen sætter flere penge af til det psykiske arbejdsmiljø i Forebyggelsesfonden, som fortsat råder over 1,4 mia. kr. Men LO mener, at man først må finde ud af, hvilken indsats der er nødvendig for at nedbringe stress-tilfældene.

»Vi kan ikke bare omfordele pengene, før vi er sikre på, at vi bruger dem rigtigt,« siger næstformand Lizette Risgaard.

De seneste tal viser, at stress koster samfundet godt 55 mia. kr. årligt i form at udgifter til sygedagpenge, førtidspension og tabt arbejdstid. B