Storkonflikt afblæst - overenskomst for 500.000 danskere vedtaget

DA og LO er blevet enige om at vedtage en ny overenskomst for en halv mio. danskere, der er ansat i det private. Lønstigningen bliver på syv procent over tre år. 57,2 procent af lønmodtagerne stemte ja til aftalen.

LO-formand Lizette Risgaard (tv), Dansk Arbejdsgiverforenings direktør, Jacob Holbraad (th) og forligsmand Ole Hasselgaard (im) præsenterer afstemningsresultatet for Overenskomstforhandlingerne 2017 d.20.april 2017 i Forligsinstitutionen. Lønmodtagerne har stemt ja til den nye overenskomst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Klokken lidt over 12 kunne direktøren i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, og formanden for LO, Lizette Risgaard, træde ud fra Forligsinstitutionen i Indre København og deklarere, at en ny overenskomst for 500.000 danske privatansatte er vedtaget.

Afstemningen var afventet med spænding for internt i LO havde nogle fagforbund anbefalet et nej til deres medlemmer - heriblandt Fødevareforbundet. Resulatet af afstemningen blev i sidste ende, at 57,2 pct. af medlemmerne i LO stemte ja til aftalen, og dermed er en potentiel storkonflikt afblæst.

Aftalen gælder for de næste tre år, og det forventes at lønnen vil stige med ca. syv pct. over denne periode. Desuden er der en række forbedringer for forældre og seniorer på arbejdsmarkedet.

»Det er meget glædeligt, at overenskomsterne nu er i hus. Arbejdsmarkedets parter har dermed endnu en gang taget et stort ansvar for at sikre et velfungerende arbejdsmarked til gavn for Danmark og danskerne,« siger Jacob Holbraad i en pressemeddelse.

Et af punkterne i den nye overenskomst, som nogle medlemsforbund i LO havde svært ved at sluge, er punktet om en mere fleksibel arbejdsuge. Her kan arbejsgivere med relativ kort varsel bedes om at arbejde fem timer over i en uge, så arbejdsugen bliver 42 timer. Arbejdsugen set over et helt år skal dog fortsat være på 37 om ugen i gennemsnit.

Også fra Danmarks største arbejdsgiverforening, DI; er der rosende ord til overenskomsten:

»Vi har som arbejdsgivere og lønmodtagere indgået en god aftale, som rummer klare forbedringer for danske lønmodtagere med et historisk uddannelsesløft og bedre muligheder for både seniorer og børnefamilier. Samtidig giver aftalen et solidt grundlag for, vores virksomheder kan konkurrere med udlandet og dermed hive ordrer og nye job hjem. Det er godt for de danske virksomheder, for Danmark og for den enkelte dansker,« siger Karsten Dybvad, adm. direktør i DI.

Lige så stiller løber stemmeresultatet fra de forskellige fagforbund ind. Den samlede procent ja-stemmer var 57, og i Dansk Metal har 71,2 pct. stemt ja til overenskomsten, mens det i FOA er hele 86,2 pct, i HK Privat stemte 85,6 procent ja.

En række medlemsforbund i LO har dog stemt nej til overenskomsten. Det gælder blandt andre Fødevareforbundet NNF, hvor kun 12 pct. har stemt ja til aftalen. Det største forbund i LO, 3F, har ligeledes stemt nej - her sagde 59,9 pct. af medlemmerne nej.

Opdateres...