Storinvestorer presser dansk selskabsledelse

Udenlandske storinvestorer har gennem de seneste år sat sig på en stadig større andel af aktiekapitalen i de største danske børsnoterede selskaber. Den øgede indflydelse fra udenlandske investorer har betydet ændret spilleregler ved generalforsamlingerne.

Generalforsamling i Vestas d. 21 marts 2013 Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internationale storinvestorer har de seneste år lagt et stigende pres på de større danske børsnoterede selskaber. Især amerikanske investeringsfonde er ofte kritiske og stemmer nej på de danske selskabers årlige generalforsamlinger.

Antallet af udenlandske investorers stemmeinstrukser på de danske generalforsamlinger er på to år steget næsten 60 pct., fra 5.063 til 7.935, fremgår det af en opgørelse fra VP Investor Services. Antages det, at instrukserne især vedrører de ca. 30 største børsnoterede selskaber, drejer det sig om, at der i gennemsnit er indleveret fuldmagter fra 264 forskellige udenlandske investorer på hvert selskabs generalforsamling. Samlet er andelen af det samlede stemmetal dog fortsat begrænset.

Udviklingen mod flere stemmeinstrukser fra udlandet på de danske selskabers generalforsamlinger skyldes flere forhold: For det første ejer udenlandske investorer nu i gennemsnit knap halvdelen af aktiekapitalen i de børsnoterede selskaber, en stigning på 3 procentpoint på to år, eksempelvis 60 pct. af aktiekapitalen i Novo Nordisk.

For det andet har den nye selskabslov gjort det administrativt lettere at få godkendt de fremsendte fuldmagter. Hele 33 pct. af de fremsendte fuldmagter godkendes dog stadig ikke på grund af administrativt og formelt bøvl. Men andelen af ikke-godkendte instrukser er faldende fra 50 pct. for to år siden.

”Vi er overbeviste om, at de udenlandske investorer de næste år kommer til at fylde meget mere på de danske generalforsamlinger. Dels er det blevet lettere at få godkendt stemmeinstrukserne som formelle fuldmagter, og dels optræder stadig flere udenlandske investorer som aktive ejere ved at stemme på generalforsamlingerne,” siger senior vice president Morten Kierkegaard fra VP Investor Services, som blandt andet administrerer stemmer og fuldmagter for over 100 børsnoterede selskaber.

Læs hele artiklen i Nyhedsbrev for Bestyrelser nr 17.

Hold dig opdateret - tilmeld dig Nyhedsbrev for Bestyrelsers gratis nyhedsmail