Store virksomheder ansætter færre lærlinge

Arbejdernes Erhvervsråd kritiserer de store virksomheder for ikke at tage deres del af ansvaret for manglen på praktikpladser i Danmark.

Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store danske virksomheder tager ikke ansvar for manglen på praktikpladser i Danmark, lyder kritikken fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) ifølge Politiken.

AE har analyseret data fra 63.000 private virksomheder og fundet, at de store virksomheder ansætter en tredjedel færre lærlinge end de mindre virksomheder.

Ifølge AE har virksomheder på op til 50 ansatte typisk har seks lærlinge per 100 faglærte, mens virksomheder med mere end 50 ansatte typisk kun har fire lærlinge per 100 faglærte.

»De små løfter allerede mest, og det er da at krybe udenom, for de store virksomheder har typisk et mere solidt grundlag«, siger Mie Dalskov Pihl, der er chefanalytiker i AE.

Hun mener, at de små virksomheder med rette kan have betænkeligheder ved at binde sig for en lærling i flere år, fordi ordrebøgerne og økonomien kan være usikker, men de store virksomheder har bedre kapacitet og typisk flere medarbejderressourcer til at lære lærlingene op.

12.000 unge mangler lige nu en praktikplads, selv om de seneste tal fra Undervisningsministeriet viser, at den akutte mangel på praktikpladser er faldende, især fordi flere og flere kommer i skolepraktik på et af landets 50 praktikpladscentre.

Dansk Industri har ifølge erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen ikke et »entydigt billede af«, hvorfor de større virksomheder tager færre lærlinge end de mindre, men er netop nu i gang med »Operation praktikplads«, hvor man blandt andet ringer til medlemsvirksomhederne og taler med dem om, at de står med et problem, hvis ikke de selv er med til at uddanne de faglærte, der er brug for, skriver Politiken.