Store gevinster i sigte for staten

Den første bølge af lean-management har ramt den offentlige sektor og stiller nu produktivitetsforbedringer på 10-15 pct. i udsigt.

Der er tale om markant hurtigere sagsbehandling, bedre kvalitet og mindre stress blandt medarbejderne, skriver Børsen.

De offentlige ledere sprudler af begejstring, og selv de mest skeptiske medarbejdere begynder at overgive sig til metoden. Den er undfanget i produktionshallerne hos Toyota i Japan, men viser sig nu også særdeles anvendelig i viden-tunge offentlige organisationer.

Det er hovedkonklusionen i ny undersøgelse af udbredelsen af og erfaringerne med lean i staten. Den omfatter 74 departementer, styrelser og direktorater.

Næsten hver tredje af institutionerne anvender eller har besluttet at anvende lean-management. 11 af dem er i fuld gang, ni har truffet beslutningen om at gå i gang, mens 23 institutioner overvejer at indføre lean. Den sidste tredjedel oplyser, at de ingen aktuelle planer har om lean.

De institutioner, der er gået i gang, oplyser, at lean-management er velfungerende som løsningsmodel, og at de har gode erfaringer med metoden, både når det gælder øget effektivitet og bedre arbejdsforhold for medarbejderne.

Chefkonsulent i Forbrugerstyrelsen Thomas Laulund Madsen siger i undersøgelsen om valget af lean som ledelsesværktøj:

»Vi besluttede os for at indføre lean i Forbrugerstyrelsen for at skabe øget kundeværdi i form af hurtigere sagsbehandling«.

Kilde: Børsen