Storbyboer laver mindre sort arbejde end folk på landet

Der er næsten ingen forskel mellem jyder og sjællændere i, hvor meget sort arbejde, der bliver udført. Storbyboer laver dog mindre sort arbejde end folk på landet.

Foto: Lars Møller

Man går rundt med en slem fordom, hvis man tror, jyder laver markant mere sort arbejde end sjællændere og fynboer.

For faktisk er jyder, sjællændere og fynboer stort set lige slemme til at tjene penge uden skattemyndighedernes vidende. Det viser en ny rapport fra Rockwool Fonden, der for første gang har opgjort vores sorte arbejdsvaner i forhold til, hvor vi bor.

Men tæller man hovedstaden med til Sjælland, ændrer billedet sig. For der udføres mindre sort arbejde i storbyerne end på landet, forklarer forsker og Sociolog ved Rockwool Fondens forskningsenhed, Camilla Hvidtfeldt.

»Der er næsten ingen forskelle i landet. Vores tal viser dog, at folk i de store byer arbejder mindre sort end folk på landet. Det skyldes, at man på landet i højere grad bytter vennetjenester,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Uden hovedstaden regnet med i Sjælland er konklusionen dog klar:

»Hvis vi tager højde for det, er der kun marginale forskelle mellem, hvor meget sjællændere, jyder og fynboer arbejder sort,« siger hun.

Undersøgelsen er lavet anonymt blandt 33.000 danskere i perioden 1994-2014. I 1994 var det cirka hver fjerde dansker, som havde udført sort arbejde. I dag er det hver femte.

Varde har ifølge DR den største procentdel af borgere, der arbejder sort. Her har 31 procent arbejdet uden om skattesystemet. I den anden ende af landet har knap 13 procent af borgerne i Gentofte gjort det samme.