Stjernespilleren med hovedet under armen

Ulf Wiinberg har skudt på det amerikanske fængselsvæsen, meningitis og depression. Det sidste skud ramte dog Lundbeck-direktøren i foden.

Ulf Wiinberg har været en afholdt leder i medicinalkoncernen Lundbeck. Den dansk-svenske direktør har gjort karriere i hele verden, men kørte i sidste ende sig selv af sporet. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere

Ulf Wiinberg ville egentlig være læge ligesom sin far. Det blev han ikke. Han blev faktisk ikke meget mere end student, men endte alligevel som en af de mest succesfulde danske erhvervsmænd i den internationale medicinalindustri.

At Ulf Wiinberg er dansk er måske så meget sagt, for han er opvokset i Sverige og er med egne ord den rød-hvide statsborger, der taler dårligst dansk. Men hvad Wiinberg ikke har bedrevet sprogligt, har han til gengæld bedrevet professionelt. Som 23-årig fik han et uanseeligt job som lægemiddelkonsulent i Sverige, halvandet år senere var han salgschef for 15 mennesker, tre år senere arbejdede han fra USA, og fem år efter det fik han ansvaret for seks lande. Han lagde en karriereplan med en horisont på ti år, fem år senere var den gennemført.Ulf Wiinbergs største bedrift er summen af hans karriere, men ikke uden milepæle. Den største af dem kom, da Wiinbergs daværende arbejdsgiver, medicinalgiganten Wyeth, introducerede en kur mod meningitis C. Resultatet var, at 250 unge briter overlevede sygdommen, og at tusinde kunne leve uden mén fra hjernebetændelsen.»Indtil da var jeg meget orienteret mod mål; hvor er vi på vej hen strategisk, og hvordan kommer vi derhen. Men her oplevede jeg er par lægemidler, som virkelig ændrede nogle menneskers liv,« sagde direktøren i et interview med Berlingske Business Magasin i 2011.

En international karriere

Succesen med meningitismedicin gik ikke ubemærket hen, og Wiinberg strøg videre op i rækkerne i Wyeth og karrierependlede over hele verden.

»Der er ingen fornuftig mand med fire børn, der planlægger at flytte seks gange over Atlanten, men det har været et spændende liv,« lød det fra Wiinberg i 2011.

Til sidst ringede Lundbeck, og Wiinberg ville egentlig have sagt nej, men endte med et ja. Det blev til seks år hos Lundbeck, hvor Wiinberg kæmpede mod selskabets patentkløft og den betændte sag fra USA, hvor et Lundbeck-produkt blev brugt til at henrette fanger i de amerikanske fængsler.

Ulf Wiinberg rejste sig til opgaven og tilføjede endnu en sejr til sin karrieres pokalskab. Men i går ramte nederlaget til sidst Ulf Wiinberg, og i sidste ende var det direktørens egen uforsigtighed, der satte punktummet for en ellers strålende erhvervskarriere.»Det var lidt af et scoop,« siger aktieanalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen om Lundbecks ansættelse af Wiinberg. »Det er nok tvivlsomt, at Lundbeck kan gøre det igen.«