Stine Bosse vil lære nutidens ledere at navigere bedre

Den erfarne erhvervskvinde Stine Bosse vil lære fra sig. Hun står bag et nyt lederudviklingsforløb, der skal adressere den voksende opgavebyrde, som vælter henover nutidens chefer.

Stine Bosse, tidligere koncernchef i Tryg, vil gerne give sin viden videre til næste generation af ledere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke blevet nemmere at være leder med årene. Tværtimod, så skal nutidens topchefer og mellemledere navigere i et særdeles komplekst miljø, hvor utallige hensyn og en galoperende teknologisk udvikling hele tiden truer med at trække skuden på forkert kurs.

Det oplever erhvervskvinden Stine Bosse i hvert fald, og den udfordring mener hun, at alle ledere bør tage alvorligt og adressere. Det er samtidig en af årsagerne til, at hun nu har valgt at kaste sig over et nyt projekt: Et lederudviklingsforløb, der under navnet »Ledelse i balance« skal klæde deltagerne bedre på til de udfordringer, de møder i dagligdagen.

Stine Bosse er blandt andet tidligere topchef for Tryg-koncernen og arbejder i dag som bestyrelsesformand og bestyrelsesmedlem i en stribe virksomheder inden for forsikring, finans og telefoni. Hendes langvarige ledelseskarriere har lært hende at se mønstre, og et af hendes udgangspunkter for beslutningen om at kaste sig ud i feltet lederudvikling er hendes syn på, hvad ledelsesrollen i dag indebærer.

Ét mønster er, at ledere i dag bliver bedt om at favne forandringer, og det sker i et tempo, som kan være ekstremt udfordrende – også for ellers toptunede ledere.

»Der er et krav om, at man som leder hele tiden agilt kan bevæge sig. Ting forandrer sig i dag hurtigt, og tempoet er blevet skruet meget op. Som chefer er det vigtigt, at vi formår at navigere i det her. Ellers kan vi ikke tage medarbejderne med på rejsen og gøre dem trygge. Det er et kæmpestort pres. Vi har ikke talt nok om, hvordan vi får mennesker til at virke i den nye virkelighed,« siger hun.

Ideen har flere år på bagen

Stine Bosse mener, at nutidens pres på ledere er overset. Den holdning i kombination med hendes lange erhvervserfaring og indsigt i ledelsesfaget har været udslagsgivende for, at noget, der tidligere blot var en løs idé, nu skal gå hen og blive virkelighed.

Hun har valgt på egen hånd at designe et forløb, hvor hun vil lade sin erfaring og holdning til lederjobbet gå videre til andre. Kurset bliver officielt offentliggjort til et event 9. september, men er grundlæggende et ottedages ophold i Grækenland, som er indhegnet af et indledende og et efterfølgende forløb herhjemme.

Kurset er målrettet personer, hun beskriver som have været »taktisk-strategiske ledere noget tid, og som har brug for at få de sidste værktøjer til at danne sit eget lederskab«. Ideen har rumlet i hendes baghoved i flere år.

»Det er noget, jeg har pønset på i lang tid. Jeg vil gerne lære fra mig. Men det handler også om, at hvis man skal modne sit lederskab i dag, er det kun sundt at komme ud og møde andre ledere. Det handler om at få samtaler og læring, og det handler om det få noget andet og mere end det, man erfarer i egen virksomhed. Det var blandt andet det, jeg selv manglede, da jeg var ung leder,« sige hun.

Slå autopiloten fra

Detaljerne i forløbet er Stine Bosse lidt fåmælt med. I hvert fald endnu. Men hun vil dog gerne afsløre, at det kommer til at foregå på en ø nær den græske hovedstad Athen, og at blandt andet filosof, forfatter og tidligere Vestas-kommunikationschef Morten Albæk bliver en keynote-speaker. Et andet kendt ansigt, der får en rolle på kurset, er debattør og psykologiprofessor Svend Brinkmann, som bliver gæstetaler. Derudover er ledelsesrådgiveren Alexandra Krautwald involveret.

Forløbet skal køre to gange årligt og skal have ca. 25 deltagere. Beder man Stine Bosse om at sætte nogle ord på, hvad indholdet cirkler om, så nævner hun tre elementer: Bevægelse, balance og bevidsthed.

»Bevægelse handler om at flytte en organisation. Det er jo det, der hele tiden kræves i dag. Men man kan også sige, at bevægelse handler om at få folk til at se en dybere mening i det, de reelt laver. Balance handler om relationen mellem ens medarbejdere, ejere og kunder. Altså ens stakeholdere. Men det handler også om ens egen livsbalance,« siger hun og tilføjer:

»Derudover er der elementet bevidsthed. Stopper man reelt op i hverdagen og overvejer, hvad man laver og foretager af valg? Det lyder måske mærkeligt, men realiteten er, at man nemt kommer til at køre på autopilot. Man gør det, alle andre også gør. Måske uden at tænke sig om.«

Ingen binær ramme

Den slags begreber kan selvsagt ende med at lyde som lidt flyvske og ret overordnede. Det ændrer dog ikke ved, at Stine Bosse fortæller, at hun er kommet til en erkendelse om, at der i dag er ledere derude, som vil kunne have gavn af at tage en tænkepause. Det er her, at hun gerne vil ind og stille sin erfaring til rådighed.

I nutidens hektiske udviklingstempo er det i hendes optik vigtigt, at man ikke blot fokuserer på almindelige medarbejderes kompetencer, udvikling samt velbefindende – deres chefer har brug for præcis samme opmærksomhed.

»Når jeg kigger på virksomheder i dag, så slår det mig, at vi har glemt den nødvendige friktion. Vi har glemt, at der er nogle, der skal stoppe op og spørge: Er den her beslutning klog? Blandt andet teknologi presser tempoet op, og alt skal gå hurtigt og være ens. Jeg tror, det er vigtigt, at der er tid til omtanke,« siger hun.

Hvis ikke, kommer lederen til at handle pr. refleks. Hurtige beslutninger, som er truffet ved hjælp af enten rygradsfornemmelser, fasttømrede normer eller skabeloner for, hvordan man håndterer forskellige udfordringer.

»Jeg tror, at alle er trætte af skabeloner og test. Alt skal i dag være inden for en binær ramme. Men godt lederskab kan ikke kodes – og gudskelov for det. Det er det, jeg gerne vil være med til at diskutere,« siger Stine Bosse.