Stenalderkønsroller hersker stadig på arbejdsmarkedet

Mænd søger prestige, høj løn og markedssucces hos deres kommende arbejdsgiver, mens kvinderne går efter blødere områder som CSR og et højere formål med arbejdet, viser en omfattende undersøgelse.

Mænd søger prestige, høj løn og markedssucces hos deres kommende arbejdsgiver, mens kvinderne går efter blødere områder som CSR og et højere formål med arbejdet, viser en omfattende undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandlige studerende går benhårdt efter en succesfuld og prestigefyldt arbejdsplads, der kan betale dem en fed hyre. Kvinderne er blødere. De går på kompromis med lønnen og prestigen, hvis de kan arbejde for en etisk virksomhed, der tager socialt ansvar. Hvis arbejdet har et højere formål, bærer det lønnen i sig selv, mener de. Det lyder måske som en udtrådt kliché, men det er ikke desto mindre virkeligheden blandt danske studerende anno 2016.

Det er konklusionen på en undersøgelse blandt 15.478 danske universitetsstuderende, som rådgivningsvirksomheden Universum står bag.

Undersøgelsen viser, at mandlige studerende vægter prestige, løn og succes markant højere end kvinderne, når de skal finde en arbejdsplads. Omvendt efterspørger kvinderne et inspirerende formål, etiske standarder og et kreativt, dynamisk arbejdsmiljø.

»Forskellen på kønnene er rigtigt, rigtigt stor. Eksempelvis siger 49 procent af de mandlige danske studerende, at arbejdspladsens prestige er vigtig for dem. Det er kun 21 procent af kvinderne, der siger det samme,« siger Jesper Dansholm, der er direktør for Universums danske afdeling.

Samtidig svarer 54 procent af kvinderne, at de lægger vægt på, at virksomheden har et inspirerende formål, mens 39 procent af mændene svarer det samme.

Novo tager førertrøjen

Novo Nordisk er den foretrukne virksomhed for både mandlige og kvindelige business-studerende, men herefter stopper parløbet også.

Generelt er der en tendens til, at mænd søger mod det private erhvervsliv, mens kvinder gerne vil arbejde i den offentlige sektor. Eksempelvis svarer 23 procent af de mandlige jurastuderende, at de gerne vil arbejde hos Gorrissen Federspiel, der blandt andet arbejder med lukrative virksomhedsoverdragelser. 9,45 procent af kvinderne vil det samme. Omvendt vil 25,3 procent af de kvindelige jurastuderende gerne arbejde for domstolene. Det vil kun 14 procent af mændene.

Også blandt business-studerende er der store præferenceforskelle.

»Blandt de mandlige business-studerende er der en klar præference for virksomheder som McKinsey, Boston Consulting Group og Saxo Bank. Omvendt kan vi se, at de, der er mest attraktive blandt de kvindelige business-studerende, er L’Oréal, Bestseller og Pandora. Igen virker det superklichéfyldt,« siger Jesper Dansholm.

Den danske investeringsbank Saxo Bank er en af de arbejdspladser, der i særlig grad skiller vandene blandt de studerende. 9,44 procent af mændene ønsker at arbejde for banken, mens bare 2,16 procent af kvinderne ønsker det samme.

Virksomheders image

Det afspejler sig også i kønsfordelingen blandt virksomhedens medarbejdere, der ifølge bankens HR-direktør Stig Christensen ligger på omkring 70 til 30 i mændenes favør.

Men det betyder ikke, at banken har et rekrutteringsproblem, mener han.

»Jeg ser som sådan ikke et problem i den fordeling, men jeg kan se, at vi har en opgave i at gøre os mere interessante, hvis vi skal lykkes med at tiltrække en større andel kvinder,« siger Stig Christensen.

Stig Christensen siger, at Saxo Bank ikke i traditionel forstand har en nedskrevet CSR-politik, som kvinder ellers i høj grad efterspørger hos virksomheder. Til gengæld afviser han, at medarbejdere i Saxo Bank i særlig grad går efter høj løn og prestige. Han peger på, at Saxo Bank netop har et højere formål, som er det, kvinder i høj grad efterspørger i Universums undersøgelse.

»Vores formål er at demokratisere kapitalmarkederne og at give alle folk adgang til kapitalmarkederne på en nem og bekvem måde,« siger Stig Christensen.

Han medgiver, at den autentiske Formel 1-bil og den udstoppede bjørn, der står i banken, kan sende et signal til omverdenen om maskuline værdier, men han mener, at der går nuancer tabt i offentligheden.

»Der er en virkelighed set udefra, og så er der en virkelighed, når du kommer ind på indersiden i virksomheder. Det vil altid være et forsimplet billede udefra, og det tror jeg ikke er noget udpræget Saxo Bank-problem, det, tror jeg, gælder alle virksomheder,« siger Stig Christensen.

Præferencerne ændres med alderen

Chefkonsulent i Djøf Thomas Kantsø har i sit daglige arbejde en stor kontaktflade til studerende, som han blandt andet rådgiver i karrierespørgsmål. Han oplever, at kvinder gerne vil arbejde på arbejdspladser med blødere værdier som CSR-politik og etiske normer.

»Noget, vi ofte hører fra kvinderne, er, at virksomhederne skal have et værdigrundlag, og at der skal være en større mening i virksomheden. Vi kan også se, at der er mange kvinder, der vil arbejde for NGOer,« siger Thomas Kantsø. Alligevel kommer det bag på ham, at forskellene er så markante, som de er i undersøgelsen.

»Vi kan se, at der er en forskel på kønnene. Eksempelvis er der flere kvinder i den offentlige sektor, men vi ser også nuancer. Blandt andet ser vi langt flere mænd, der interesserer sig for work life-balance, og som vælger at prioritere det,« siger Thomas Kantsø.

Han vurderer, at mange unge mandlige akademikere har et ønske om at komme ind i en stor organisation og give den gas med deres karrierer, men senere i livet kan prioriteterne ændre sig.

»Men måske kommer det knap så meget bag på kvinderne, som det gør på mændene, når de skal til at stifte familie,« siger Thomas Kantsø.