Steen Riisgaard bliver ny formand for Cowi

En af landets tungeste erhvervsmænd, Steen Riisgaard, bliver bestyrelsesformand for ingeniør-virksomheden Cowi. Han afløser Henrik Gürtler, der i mange år var hans egen formand i Novozymes.

Novozymes afgående topchef, Steen Riisgaard (t.h.) bliver ny bestyrelsesformand for ingeniørvirksomheden Cowi. Her mødes han med Cowis topchef, Lars-Peter Søbye, som glæder sig til samarbejdet med den nye formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det er ikke meget mere end en uge siden, at hans egen afløser efter 12 år som topchef i Bagsværd-giganten Novozymes blev udnævnt. Nu er han selv i afløserens rolle.

61-årige Steen Riisgaard bliver ny bestyrelsesformand i en af landets største ingeniørvirksomheder, Cowi, der med udgangspunkt i Kongens Lyngby genererer en milliardomsætning på at rådgive om blandt andet nye bygningsværker overalt i verden.Her skal han overtage stafetten fra Henrik Gürtler, som var hans egen formand i Novozymes i en årrække. Årsagen til Gürtlers fratræden er, at han har beklædt posten i 12 år, hvilket betragtes som det maksimale i henhold til de såkaldte corporate governance-kriterier.»Jeg har efterhånden fået et kendskab til Cowi og Lars-Peter Søbye (Cowis topchef, red.), fordi vi har siddet i en ERFA-gruppe sammen. Jeg er tiltrukket af, at det er en international forretning, som er rigtig god på nogle specifikke områder. Dertil kan jeg godt lide at arbejde med vidensmedarbejdere, som jeg har gjort i Novozymes i mange år. Det er spændende og inspirerende,« siger han.Den nye post føjes til et generalieblad, der allerede tæller flere andre bestyrelsesposter. Han er formand for ALK Abello, næstformand i Rockwool og Egmont International og bestyrelsesmedlem ved Aarhus Universitet. Dertil er han formand for Verdensnatur-fonden i Danmark og nyvalgt medlem af bestyrelsen i Unido, der hører under FN. Han forventer derfor, at Cowi for nuværende bliver den sidste tunge post, han takker ja til.

Det bliver hurtigt presset

»Det bliver hurtigt til meget, så jeg er godt fyldt op. Det kan sagtens se ud som om, tingene hænger sammen, når man stiller dem op i kalenderen, men hvis der bare er én ting, der begynder at skride, så bliver det hurtigt presset. Jeg tror, jeg holder mig til det, jeg har og det glæder jeg mig til.«

Når Riisgaard formelt indsættes på posten ved generalforsamlingen 21. marts skal man ikke forvente, at han fra første dag kommer med store og nye programerklæringer. Han tilslutter sig fuldt ud den strategi, som direktionen med Lars-Peter Søbye i spidsen har meldt ud, som inden 2015 skal skærpe koncernens fokus på dens hovedmarkeder i Norden samt Nordamerika og skærpe det globale fokus på de fem specialistområder, som inkluderer rådgivning om broer, tunneller, marinekonstruktioner, lufthavne og geografisk information såsom landkort.

Balance på en knivsæg

»Derudover skal vi have strømlinet forretningen. Det er endnu vigtigere i en virksomhed som Cowi, end den jeg kommer fra, fordi marginerne i en ingeniørvirksomhed er meget mindre end dem, jeg har været vant til. Det er jo en konstant balance på en knivsæg,« siger han.

Som led i koncernens nye strategi er det også ambitionen, at antallet af medarbejdere i USA og Canada skal stige fra de 303, der i dag beskæftiges, til 500 i 2015. Man vil intensivere fokusset på markedet, og der mener Steen Riisgaard, at han har en stor viden og ballast, som han kan byde ind med.»Jeg har meget stor erfaring med at lave forretninger i udlandet. I Novozymes har vi en stor tilstedeværelse i USA, så jeg har utallige gange forhandlet med amerikanere. Dertil har jeg brugt meget tid i Washington, hvorfor jeg kender det politiske system, hvilket jeg tror, Cowi kan drage fordel af, selv om jeg ikke lige har min erfaring fra ingeniørbranchen.«Lars-Peter Søbye har været ansat i Cowi siden 1986 og har beklædt posten som topchef siden 2008. Det er derved første gang, han prøver at skifte formand, og det glæder han sig til.»Jeg har været meget glad for samarbejdet med Henrik Gürtler. Nu kommer Steen til i stedet, og det glæder jeg mig til. Han har en stor erfaring med at implementere og få tingene til at ske, og han ved i praksis, hvad der skal til for at skabe et miljø, hvor vidensmedarbejdere er engagerede og har virkelyst. Det er ikke nok, at de bare skal knokle frem mod et årsresultat der skal andet til, og det kan Steen Riisgaard i høj grad bidrage,« siger han.