Statsansatte stiger fortsat mest i løn

Ansatte indenfor statslig transport har fået den største lønstigning. Undervisere trækker det korteste strå.

Foto: MOGENS FLINDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De statsansatte har fortsat de højeste lønstigninger inden for den offentlige sektor. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Lønnen steg i gennemsnit med to procent i de første tre måneder af 2011 i forhold til samme kvartal sidste år, mens ansatte i kommunerne måtte nøjes med 1,7 procent.Regionernes ansatte havde den laveste vækst med kun 1,2 procent. Og generelt er lønudviklingen i den offentlige sektor for nedadgående, mener cheføkonomen i Danske Bank.

- Den offentlige sektor har gennem de seneste år været karakteriseret af høj lønvækst - og vel og mærke en lønvækst, som har været højere end lønvæksten i den private sektor, siger Steen Bocian.

- Lønstigningen i den offentlige sektor er dog tydeligt aftagende. Lønvæksten er nu en del under inflationen, hvilket gør, at de offentligt ansattes forbrugsmuligheder er under pres, fortsætter cheføkonomen og henviser til, at inflationen i april var på 2,9 procent.

Der er dog erhvervsgrupper, der ligger et godt stykke over inflationen, og særligt de transportansatte i staten nyder godt af lønstigningerne.I de første tre måneder af 2011 steg de 5,5 procent i forhold til første kvartal sidste år, mens ansatte inden for politiet, statslig administration og forsvaret måtte nøjes med 1,7 procent mere i løn.

I kommunerne og regionerne fik ansatte inden for rengøring og anden operationel service den største lønstigning, mens ansatte inden for undervisning fik den laveste.

/ritzau/