Statsansatte slås for jule- og nytårsfri i retten

Ansatte i staten kan miste tre fridage om året, hvis faglig voldgift giver arbejdsgivere medhold.

Arbejdsretten skal onsdag behandle sag om statsansattes fridage juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For en gruppe ansatte i staten er der lidt ekstra spænding i dagene op til jul.

Onsdag skal en voldgiftsret nemlig tage stilling i en strid om de ansattes ret til at holde fri med løn juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag. Det fortæller Sara Vergo, formand for de offentligt ansatte i fagforbundet Djøf.

- Sagen handler om, at man i Skat og efterfølgende i det ministerium, der tidligere hed Social- og Indenrigsministeriet, har inddraget tre fridage og meddelt de ansatte, at de må bruge feriedage på at holde fri disse dage.

- Det synes vi er noget, man bør forhandle om, og derfor er vi gået i retten mod staten som arbejdsgiver, siger Sara Vergo.

For mange offentligt ansatte er det bestemt i overenskomsten, der er forhandlet på plads mellem de ansatte og arbejdsgiverne, om de pågældende dage er arbejdsdage eller fridage.

For de ansatte i Skat og det tidligere Social- og Indenrigsministerium er dagene ikke direkte skrevet ind i overenskomsten. Men det har været kutyme i årevis, at de ansatte holdt fri, lyder argumentet fra fagforbundet.

- Konsekvensen bliver, at folk skal arbejde mere for den samme løn, siger Sara Vergo.

- Hvis staten som arbejdsgiver får ret i, at det her er nogle fridage, de kan tage fra folk uden at betale for det, så frygter vi, at man i andre statslige institutioner vil se på det som en måde, man kan spare nogle penge på.

Mange andre offentligt ansatte går på arbejde som sædvanligt både jul og nytår - hvorfor er det et problem for jer?

- Det er klart, at der både skal være nogen i hjemmeplejen og ryddes sne på de dage. Men de får tillæg og løn for det.

- Her tager man noget fra folk, som de altid har haft, siger Sara Vergo.

For de statslige arbejdsgivere handler det om at yde mest muligt service til borgerne for pengene, har direktøren i Moderniseringsstyrelsen, Poul Taankvist, tidligere udtalt til Politiken.

Voldgiftssagen om de statsansattes jule- og nytårsfri behandles onsdag eftermiddag, men det er usikkert, hvornår der træffes afgørelse.

Sagen startede i 2013, hvor Skat meddelte de ansatte, at fridagene var inddraget. Siden gjorde Social- og Indenrigsministeriet det samme i september i år.